2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Megegyeztek, pályázhatnak

Megegyeztek, pályázhatnak

Megegyeztek, pályázhatnakHónapokon át veszélyben forgott Ózd város idei költségvetése, mivel az Oktatási Minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztálya kifogást emelt az önkormányzat által elfogadott közoktatási intézkedési terv ellen. Hosszan tartó egyeztetések után végül megegyezés született, így megnyílt a lehetőség az ózdi pályázatok beadása előtt.

Ahol már ötven százalék fölé emelkedik a hátrányos helyzetű tanulók száma, radikális intézkedéseket kell tenni a fenntartónak

Ahol már ötven százalék fölé emelkedik a hátrányos helyzetű tanulók száma, radikális intézkedéseket kell tenni a fenntartónak

Több hónapos tárgyalássorozat után városunk képviselő-testülete február 28-án fogadta el a közoktatási intézkedési tervet. A minisztériumi illetékesek a hátrányos helyzetű tanulók számarányát akarták csökkenteni olyan iskolákban, ahol véleményük szerint ez jelenleg aránytalan. Csakhogy ennek végrehajtásához minden nap ingáztatni kellett volna a gyerekeket a város távolabbi iskoláiba.

– Azokban az iskolákban, ahol már ötven százalék fölé emelkedik a hátrányos helyzetű tanulók száma, radikális intézkedéseket kell tenni a fenntartónak. Abban az esetben is, ha megfelelő férőhellyel rendelkezik a város. Ózd ezeket a számarányokat nem tudja könnyen változtatni – mondta el érdeklődésünkre Béri-Vitkó Ilona, a polgármesteri hivatal oktatási, művelődési és sportosztályának vezetője.

A tárgyalások során az önkormányzat vállalta, hogy a Sajóvárkonyi ÁMK-ban és a táblai Apáczai Általános Iskolában ősztől emelet szintű képzést indít. Az érintett oktatási intézményekben ehhez már most adottak a technikai feltételek.

A 2011-es tanévtől a Bem úti iskola és az Árpád ÁMK körzethatárait megváltoztatják, így több első osztályos tanuló kerül a Vasvár úti iskolába. Szóba került egy Gandhi típusú középiskola létrehozásának lehetősége is, ahol a cigány származású tanulók képzése zajlana. Ezzel Ózd teljesítette a minisztérium által előírt minimumfeltételeket, és így elhárult az akadály több nagy értékű pályázat beadása elől, és lehetőség nyílt a közgazdasági szakközépiskola építéséhez korábban ígért háromszázmillió forint lehívására is.

-ozd.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…