2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Gazdaságélénkítés: a 4 milliárd eurós csomag második része 43 gázvezeték- és villamosenergia-projektet támogat
Gazdaságélénkítés: a 4 milliárd eurós csomag második része 43 gázvezeték- és villamosenergia-projektet támogat

Gazdaságélénkítés: a 4 milliárd eurós csomag második része 43 gázvezeték- és villamosenergia-projektet támogat

Gazdaságélénkítés: a 4 milliárd eurós csomag második része 43 gázvezeték- és villamosenergia-projektet támogatAz Európai Bizottság ma kiválasztott 43 olyan energiaipari nagyprojektet, amelyek nagymértékben hozzá fognak járulni az EU gazdaságának felélénkítéséhez, miközben a határokon átnyúló infrastruktúrák létrehozása révén növelik energiaellátásunk biztonságát. A mai határozat értelmében a Bizottság összesen 2,3 milliárd euróval támogatja 31 földgáz- és 12 villamosenergia-projekt megvalósítását. Ez a második pénzügyi határozat a mintegy 4 milliárd euró értékű gazdaságélénkítési csomagon belül, ami a legjelentősebb összeg, amit az EU valaha energiaipari infrastruktúrára fordított.

José Manuel Barroso, az Európai Bizott ság elnöke így nyilatkozott: „Az uniós gazdaságélénkítési terv keretében „okos beruházásokat” támogatunk – vagyis hosszú távú célokhoz kívánunk rövid távú ösztönzést nyújtani. A kulcsfontosságú infrastruktúrákra vonatkozó beruházások nemcsak a gazdaság és a foglalkoztatás élénkítéséhez fognak hozzájárulni, hanem lehetővé teszik annak biztosítását is, hogy a polgárok otthonában még az ellátási zavarok idején is legyen fűtés és villamos energia. Levontuk a tanulságokat a nemrégiben bekövetkezett gázellátási válságból, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy jelentős pénzügyi támogatást ítéltünk oda az energiaipari infrastruktúra-fejlesztés területén megvalósuló új projektek számára.”

Günther Oettinger, az energiaügyekért felelős európai biztos így nyilatkozott: „A Bizottság eddig még soha nem hagyott jóvá ilyen jelentős támogatást energiaipari projektek számára. Olyan kulcsfontosságú projekteket választottunk, amelyek egy egységesebb európai energiahálózat létrehozását mozdítják elő, és biztosítják a tagállamok közötti rugalmas energiaforgalmat. Az energiával és az éghajlatváltozással kapcsolatos európai célkitűzések jelentős és kockázatos infrastruktúra-beruházásokat tesznek szükségessé, amelyek megtérülése hosszú ideig tart. Az a baj, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben fennáll annak kockázata, hogy az ilyen jellegű projektek késedelmet szenvednek. Ez egy olyan pillanat, amikor Európa fontos szerepet játszhat abban, hogy ezeket a projekteket sínen tartsa.”

A Bizottság mai határozatával 910 millió eurót ítélt oda a villamosenergia-hálózatok rendszerösszekötőivel kapcsolatos 12 projektre, és 1390 millió eurót hagyott jóvá 31 gázvezetékprojektre. A ma kiválasztott projektek olyan nagyberuházások megvalósulását segítik elő, amelyeket a gazdasági visszaesés jelentős késedelemmel fenyegetett. A projektek egyes részeihez nyújtott legfeljebb 50%-os társfinanszírozás révén az EU-hozzájárulás 22 milliárd euró értékű magánberuházást tesz lehetővé. A 2,3 milliárd euró összegű támogatást az elkövetkező 18 hónapban ítélik oda a projektgazdáknak.

A villamosenergia- és földgáz-infrastruktúra területéről kiválasztott projektek az Európai Unió energiaipari prioritásait tükrözik, amelyek magukban foglalják az összes uniós tagállamra kiterjedő jobb összekötés kialakítását, valamint a távolabbi területek (mint például a balti államok, Írország és Málta) elszigeteltségének csökkentését. Megerősítik továbbá a földgázellátás nagyobb biztonságának szükségességét azáltal, hogy támogatják 9 tagállamnak az ellenirányú áramlásra irányuló projektjeit, valamint a Nabucco és a Galsi projektek megvalósulását a földgázbehozatal diverzifikálása érdekében.

Az említett beruházások hozzájárulnak a foglalkoztatás ösztönzéséhez, és sok építő- és szolgáltatóipari kisvállalkozás túlélést jelentik majd , valamint több millió ember számára fognak megbízhatóbb energiaellátást biztosítani, különösen ellátási válság esetén.

 

Előzmények

2009 márciusában az Európai Unió 3,98 milliárd eurót különített el az európai gazdaságélénkítés támogatására.

A Bizottság által 2009. december 9-én jóváhagyott, a szén-dioxid leválasztására és a tengeri szélenergia hasznosítására irányuló projektekkel együtt az európai energiaipari gazdaságélénkítő programon belül az energiaprojektekre fordítható költségvetés 97%-a lekötésre k erült.

A Bizottság 2010 márciusában tesz jelentést az Európai Tanácsnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek