2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ökopolisz Akadémia ötödször

Környezetvédelem elméletben és gyakorlatban

Csütörtök délutántól vasárnap délutánig, festői környezetben hallgathattak előadásokat, politizálhattak, vitatkozhattak, kirándulhattak, hallgathattak jó muzsikát, a gyakorlatban is hasznosíthatták a környezetvédelemről hallottakat, játszhattak, vetélkedhettek az V. Ökopolisz Akadémia hallgatói. Minden reggel jógával kezdhették a napot a résztvevők, túrázhattak is túravezetővel, és az apróságok szórakoztatásáról is egész nap gondoskodtak.

A bőséges kínálatból a résztvevők csak szemezgetni tudtak, – így mi is – hiszen minden előadást szinte lehetetlen volt végighallgatni.

A csütörtök délutáni hivatalos megnyitót követően, amelyet Lengyel Szilvia, az akadémiát szervező Ökopolisz Alapítány társelnöke tartott, Meszerics Tamást, az LMP európai parlamenti képviselőjét, és Németh Zsoltot (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét hallhatták a résztvevők. Ők a kétsebességes ­Európa problémakörét elemezték plenáris előadás keretében.

Pénteken megtanulhattuk, hogyan lehet az újságpapírt újrahasznosítani, s új használati tárgyakat, díszeket fonni belőle. A reklámújságokból papírvessző lesz, s a jól formálható vesszőből kosár, kaspó, kalap, karácsonyfadísz, s egyéb jópofa tárgyak.

 A plenáris ülésen Harangozó­ Tamás (MSZP) és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselők vitáztak arról, hogy merre menjen az ellenzék. A vita arról szólt egyebek között, hogy mik lehetnek a választási kampány igazán hatásos hívószavai. Abban egyetértettek, hogy 2018-ban kormányt kell váltani, de hogy hogyan lehet legalább 1 millió új szavazót bevonni a választásba, arról különböztek a vélemények.

Este zenés irodalmi ­esten lazítottunk ­Grecsó ­Krisztiánnal és Kollár-­Klemencz Lászlóval, majd Zarándy Tamás meghívására a Romano Glaso fiataljai muzsikáltak, s teremtettek pezsgő hangulatot.

A Nyári Akadémia több szakértőt is meghívott az előadásokra, műhelybeszélgetésekre.

A Vízháborúk kora című műhelybeszélgetésen, Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ vezetője, Szalai Máté kutató, tanársegéd a Külügyi-, és Külgazdasági Intézetben, valamint Klopfer Ádám  kutató, a Migrációkutató Intézet munkatársa Csaba Réka politológusmoderálásával arról vitatkoztak, hogy beszélhetünk-e Vízháborúról? Abban megegyeztek a vélemények, hogy a globális klímaváltozás alapvetően rendezi át a geopolitikai viszonyokat, ennek a legsúlyosabb vetülete a máris jelentkező vízhiány, amely a népesség növekedésével súlyosbodhat. Mint hallottuk, Afrikában a területek 60 százaléka már elszikesedett, pedig a GDP 40 százaléka a mezőgazdaságból származik, s ennek a megoldására ma a világban léteznek jó technológiai megoldások, talán pénz is lenne rá, de bizony hiányzik az akarat. 

Izgalmas volt a „Politika parlamenten belül és kívül” plenáris ülés amelyen Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Demeter Márta országgyűlési képviselő, Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviselője, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja, és Vágó Gábor korrupcióellenes aktivista ültek egy asztalhoz s arról vitáztak, hogy lehet-e a rövidtávúnál hosszabb hatása a parlamenten kívüli akcióknak, civil kezdeményezéseknek?

Vasárnap délelőtt Európa – értünk!  című műhelybeszélgetésen Zarándy Zoltán képviselői tanácsadó és Páli Zoltán a Lehet Más a Jövő társelnöke beszéltek a kapcsolatépítés és a közvetlen forrásszerzés lehetőségeiről, valamint azokról a programokról amelyeket a mélyszegénységben élőkért indítanak.

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek