2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az Állam- és Jogtrudományi Kar zárókonferenciája

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2017. június 19-én rendezte meg az Igazságügyi Minisztérium Kutatási és Oktatásfejlesztési Programjai keretében megvalósuló projektek zárókonferenciáját, amely egyben a Miskolci Jogászképzés 35. jubileumi tanévének záróeseménye is volt.
Az Igazságügyi Minisztérium 2016-ban „A jogászképzés színvonalának emelését célzó” programot indított. Ennek részeként a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán összesen 14 kutatási és oktatásfejlesztési program kaphatta meg a Minisztérium támogatását. A programok között egyaránt voltak kari szintű projektek (például Miskolci Jogi Kari Jogklinika Program, Bruckner Győző tehetséggondozó szakkollégium), illetve intézeti, tanszéki kutatások. A programokban összesen mintegy ötven oktató-kutató, tíz adminisztratív dolgozó, hét PhD hallgató és harminc joghallgató vett rész.

Az Igazságügyi Minisztérium Kutatási és Oktatásfejlesztési Programjainak zárókonferenciáján Dr. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium elköteleződését a jogászképzés és a jogtudomány támogatása mellett. Prof. Dr. Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja általánosan értékelte a megvalósult projekteket, majd ezt követően az egyes projektfelelősök mutatták be a kutatási és oktatásfejlesztési tevékenységük során elért eredményeket.
A rendezvény zárásaként Prof. Dr. Farkas Ákos dékán oklevelet adott át a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán IM Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjat elnyert jogász hallgatóknak, és az IM Kutatási és Oktatásfejlesztési Programjaiban részt vevő doktorandusz hallgatóknak és joghallgatóknak.

A rendezvény keretében az Igazságügyi Minisztérium támogatásával folyó „Herbstakademie I. Német-Magyar Őszi Akadémia” c. projekt részeként életre hívott, az alternatív vitarendezés és konfliktuskezelés témakörét lefedő nemzetközi online folyóirat ünnepélyes bemutatására is sor került. Az „Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Európai Szemle” nevet viselő online folyóirat célja az alternatív konfliktuskezelés és vitarendezés témakörében tudományos igényű tanulmányok közlése, valamint a gyakorló szakemberek által felvetett gyakorlati kérdésekre és problémákra adekvát válaszok adása, ezáltal az elmélet és a gyakorlat, illetve a különféle szakterületek mind hazai, mind nemzetközi szinten történő összekötése. A folyóirat a választottbíráskodás, békéltetés aktuális kérdéseivel csakúgy foglalkozni kíván, mint az egyéb intézményesített (pl. bírósági mediáció) vagy azon túli (pl. utógondozás keretében életre hívott családi csoportkonferencia) konfliktuskezelési lehetőségek körével.

A rendezvény méltó alkalmat szolgáltatott továbbá az alapítása 35. évfordulóját ünneplő Állam- és Jogtudományi Kar jubileumi tanévének értékelésére is. Ennek során Prof. Dr. Farkas Ákos dékán áttekintette a miskolci jogászképzés történetét, fontosabb mérföldköveit és a jubileumi tanévben megvalósult rendezvényeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…