2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A texasi ranger szimatot fog

A Dél-Amerikában játszódó Hosszú számolás egy remek pszichológiai thriller. Az író, J. M. Gulvin az 1960-as évekbe repít minket vissza, az identitásválság közepére, s a vietnámi háború kirobbanásának idejére. Egy tervezet készítése volt folyamatban, amely rengeteg férfit vezényelt volna a háborús övezetbe.

Otthon demonstrációkat folytattak a háború befejezéséért és egy békés megoldásért. Továbbá akkoriban egészen másképpen álltak hozzá a mentális betegségekhez, és a rasszizmus még mélyen beágyazott volt a Dél-amerikai mindennapokban. Felfedezést tehetünk, hogy egy efféle betegség milyen hatással bír a családokra és az involváltakra.

Főhősünk John Quarrie, egy koreai háborús veterán. Az államokban csak Jonh Q-ként ismert férfi egyedülállóan neveli fiát, Jamest, akit szerencsére védő őrizet vesz körül arra az időre, amikor Johnt elszólítja kötelessége. A férfinak a normál területén jóval kintebb eső Marion megyébe kell mennie; miközben a többi ranger Austinban van a Vietnám-ellenes tüntetés felügyelése céljából. A Marionba tartó útja során felhívja a helyi rendőrség egy második világháborús veterán megtalálásának ügyében, aki valószínűleg öngyilkosságot követett el.

John Q elfogadja a munkát; azonban nincs teljesen meggyőződve afelől, hogy a helyi rendőrök jó nyomon járnak. A Vietnámból hazatérő Isaac osztja a ranger véleményét, így ők ketten indulnak el kideríteni az igazságot – nem sejtve, hogy sötét utakra lépnek rá: a szálak a helyi és már leégett elmegyógyintézetben és környékén történt erőszaksorozathoz vezetnek.

A cselekmény jól megtervezett és felépített, végkifejletet nem lehet előre sejteni, amely végül a szétszórt információmorzsákból fog összeállni. Vannak pillanatok, amikor szívünk szaporábban ver, mert tudjuk, valami szomorú fog történni vagy be fog fejeződni. A regény élvezhetőségét a gyönyörű tájleírások csak még tovább emelik. Plusz John Q egy igazán kedvelhető karakter: kemény fából faragták, gyorsan bánik a fegyverekkel, ha a helyzet úgy kívánja, s mindezen tulajdonságok mellé őszinteség is párosul. J. M. Gulvin jó munkát végzett: a Hosszú számolásban tehát adott minden, amely egy izgalmas és élvezhető regényhez kell. A John Q. sorozat elindítása ígéretesre sikeredett – bízunk benne, a következő részek sem fognak csalódást okozni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek