2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
AZ ORRSZARVÚ

AZ ORRSZARVÚ

AZ ORRSZARVÚAz orrszarvú különösen veszélyeztetett, kihalófélben lévő állat. Mára a világon élő 5 faj mindössze 17000 egyede él szabadon és fogságban. Az északi szélesszájú orrszarvú egyedszáma például a 60-as évekhez képest század részére csökkent. Míg negyven ével ezelőtt majd két és félezer élt belőlük, mára mindössze 25 példány maradt. Vajon mi ennek az oka?

E nagytermetű növényevők vesztét a nevükben is rejlő orrszarvuk okozza. Ugyan valamennyi faj tülke csupán egy egyszerű bőrképződmény, és hajunkhoz vagy körmünkhöz hasonló anyagból , keratinból áll, mégis olyan tömör és kemény, mit a gumiabroncs. Mindennek ellenére értéke felbecsülhetetlen. Távol-keleti orvosok szerint kiváló gyógyszer láz-és vérzéscsillapításra, epilepszia kezelésére. Sőt egyes gyógyászok az AIDS ellenszerét is az orrszarvúk tülkében remélik megtalálni.

A keresett tülkök miatt a szabadban élő orrszarvú állomány nagy részét kipusztították, így fennmaradásuk veszélyben van. De mi a helyzet a fogságban nevelt társaikkal?

 

Dr. Molnár Viktor, állatorvos

„Ezek az állatok bőven a középkorukon túl vannak, ha úgy tetszik a klímaxhoz közeli nőstények. Az európai és amerikai állatkertben élő orrszarvú, melyeknek az átlag életkora olyan 30-35 év lenne, ezek már bőven 25 év fölött vannak. A mi orrszarvú nőstényünk is 22 éves.

Egy ilyen állat maximális életkora pedig csak 40-45 év. Sok, fogságban tartott nősténynek 20 év felett nincs normális havi ciklusa, ami ugyancsak nehezíti a szaporodás sikerességét. A hím orrszarvút és párját sokszor külön kell tartani, mert vannak olyan időszakok, amikor különösen agresszívvá vállnak, és veszélyesek lehetnek egymásra.

 

Dobromxsl Jiri, állatápoló

„A feketeorrszarvú természetes élőhelye a sivatag, gyakorlatilag csak hallásával és szaglásával tájékozódik, látása nagyon rossz. Tulajdonképpen azért olyan agresszív némelyik állat, mert így védi saját területét.”

Fogságban a nőstény orrszarvú csendes ivarzó, azaz külsőleg nem lehet észrevenni, hogy fogamzó képes. Ha pedig külön tartják a párt, akkor szinte kizárt, hogy a gondozók időben észrevegyék, ha a nőstény ivarzik. Ezzel a szaporítás esélye szinte a nullára csökken. A hosszú ideig együtt tartott párok szinte testvérnek tartják egymás, és nem mutatnak érdeklődést párjuk iránt. De akkor hogyan lehetséges, hogy az észak-csehországi állatparkban tartott mind 3 orrszarvú faj sikeresen szaporodott? Sikerük záloga a kiemelkedően magas egyedszám.

 

Oldrich Vyhledal, állatápoló

„Ezek fehér orrszarvúk, más néven ? fehér szájúak, itt nálunk nyolc van, de az egész világon összesen 25 található az állatkertekben. Tudomásom szerint San Diegóban van még kettő. Sikerült belőlük tenyésztenünk is, azt ott hátul, Fatunak hívják.”

Ebben az állatparkban 3 faj, összesen 25 egyede él évtizedek óta. Így sokkal nagyobb a sikeres szaporodás esélye.

 

Dr. Molnár Viktor, állatorvos

„Ha egy állatkertben mégis születik orrszarvú, akkor az annak köszönhető, hogy nem egy együtt tartott párról van szó, hanem vannak nőstények, sokáig együtt tartott nőstények, utána pedig kívülről egy olyan hímmel találkozik, akit előtte nem látott vagy nem érezte a szagát. „

Így, ha a külön csoportokban tartott orrszarvúk egyedeit ismét összeengedik, azok rövidesen nagy érdeklődést mutatnak egymás iránt. S ha a nőstény egyszer teherbe esik, vemhességi ideje meglepően hosszú ideig tart. Az újszülött közel másfél év, azaz 480 – 550 nap múlva jön a világra. Megszületésekor, fején még csak egy kis dudor található, hiszen csak így tud könnyen átjutni a szülőcsatornán.

 

Dobromysl Jiri,állatgondozó

„A nőstény orrszarvú mintaszülő, a születés pillanatától törődik a kicsinyével. Megmossa, segít neki a felállásban, és onnantól kezdve elválaszthatatlan párt alkotnak. Másfél-két éves koráig anyjával van a kis orrszarvú, míg nem lesz teljes mértékben önálló. Anyja védi, őrzi kicsinyét bármi és bárki elől.”

Ez az apróság az indiai orrszarvú. Ő is itt született a parkban. Könnyen felismerhető különös páncélzatáról, a ma már majd 2000 kilós, barátságos emlős. A kamerával is barátságba keveredett.

Az ilyen állatparkok abban segítenek, hogy az orrszarvúak fennmaradjanak, azonban az orvvadászat felszámolása lenne igazi eredmény.

-freepress.eu-


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek