2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Vagyonadó: bevallási és fizetési kötelezettségünk már február 25-én is lehet
Amit az egyszerűsített bevallásról tudni kell

Vagyonadó: bevallási és fizetési kötelezettségünk már február 25-én is lehet

Vagyonadó: bevallási és fizetési kötelezettségünk már február 25-én is lehetAz egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó – köznapi nevén a vagyonadó – az Alkotmánybíróság határozatát követően már csak három vagyontárgy típust a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli; a lakóingatlanokra vonatkozó rendelkezések pedig visszamenőleges hatállyal megsemmisítésre kerültek. A döntés nyomán az adónem lényegesen szűkebb adózói kört érint, mint eredetileg, ám a „megmaradó” adóalanyoknak az őket terhelő adókötelezettségről továbbra sem szabad megfeledkezniük.

Tekintettel arra, hogy közelednek a határidők, érdemes összefoglalni a vagyonadó bevallására és megfizetésére vonatkozó legfontosabb szabályokat, hogy az adózók pontosan és határidőben tudják teljesíteni adókötelezettségeiket.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó tekintetében a magánszemély adózóknak a személyi jövedelemadóról szóló bevallásukkal, a nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal egyidejűleg kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük, vagyis a bevallási határidők főszabály szerint az alapbevallások benyújtására előírt határidőkhöz igazodnak.

Kivételt képeznek a főszabály alól azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallásuk benyújtási határidejétől függetlenül 2010. május 31-éig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk.

Azoknak az adóalanyoknak pedig, akik a fent említett bevallások benyújtására nem kötelezettek, illetve akik az egyszerűsített bevallás lehetőségét vagy a munkáltatói adómegállapítást választották, 2010. május 20-ig kell a bevallás-benyújtási kötelezettségüket teljesíteniük.

Először tehát 2010. február 25-ig az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak keletkezik vagyonadó bevallási és befizetési kötelezettségük.

A vagyonadó bevallására az alapbevallás benyújtására kötelezett adózók esetében kötegelt nyomtatványok (például 0953-1042, 0943-1042) szolgálnak, egyéb esetekben pedig a 1042-es nyomtatvány áll rendelkezésre.

Ami a bevallás benyújtásának a módját illeti, a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk, míg más adózók akár elektronikus, akár postai úton eleget tehetnek bevallás-benyújtási kötelezettségüknek. Ez utóbbi esetben az adó bevallására szolgáló nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz.

Fontos, hogy a nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz.

A bevallás elkészítéséhez segítséget nyújthat a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutató is, amelyet az esetleges hibák, illetve hiányosságok kiküszöbölése érdekében érdemes a kitöltés előtt figyelmesen végigolvasni.

A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-áig kell teljesíteni az alábbi számlaszámokra:

Számlaszám: 10032000-01076208 APEH Nagy teljesítményű személygépkocsik adója bevételi számla

Adónem kód: 238.

Számlaszám: 10032000-01076181 APEH Vízi járművek adója bevételi számla

Adónem kód: 236.

Számlaszám: 10032000-01076198 APEH Légi járművek adója bevételi számla

Adónem kód: 237.

Az adófizetési kötelezettségüket a magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is, a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik.

Az adókötelezettséget megalapozó anyagi jogi szabályokat az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény tartalmazza, de további hasznos információkat olvashatnak azzal kapcsolatban az APEH honlapján található 34. számú információs füzetben is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…