2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Válasz Szél Bernadett frakcióvezető Paks 2 ügyben hozzám intézett nyílt levelére

Tisztelt Elnök Asszony!

Mindenekelőtt engedje meg, hogy megköszönjem, hogy levelével érdeklődést mutat Magyarország legerősebb, kormányváltó ellenzéki pártjának energiapolitikája iránt. Valóban vannak olyan politikai döntések, amelyeket ma kell meghoznunk, ám amelyek évtizedekre kihatnak Magyarország jövőjére. Ezek egyike a nukleáris energia hasznosításával kapcsolatos kérdés. Fontos leszögeznünk, hogy a Jobbik számára ez elsősorban nem pártpolitikai, hanem szakmai kérdés. Bizonyára Ön is belátja, hogy egy ilyen mélységű és specialitású szakmai ismereteket igénylő területen a társadalom kizárólag egyoldalú befolyásolására törekvés pro és kontra is rendkívül felelőtlen viselkedés.

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a Jobbik nem feltétlen híve, ugyanakkor nem is ádáz ellensége az atomenergiának. A jelenlegi atomerőművi kapacitás új blokkokkal történő kiváltását szavazatunkkal támogattuk az Országgyűlésben, mert hazánk energiafüggőségének csökkentése érdekében azt egy reális alternatívának látjuk. Magát a konkrét szerződést, különösen annak átláthatatlan és a magyar emberek számára megismerhetetlen pénzügyi feltételeit sosem támogattuk. Arra az első pillanattól kezdve a korrupció árnyéka vetül, így számunkra elfogadhatatlan. Kormányra kerülve az utolsó betűig átvizsgáljuk, az indokolatlan titkosításokat megszüntetjük, és azt követően, a megismert információk fényében döntünk a beruházás további sorsáról. Véleményünk szerint ez az egyetlen felelős politikai magatartás.

Ami a népszavazást illeti, mi feltétlen támogatói vagyunk a társadalom megkérdezésének minden valóban jelentős súlyú ügyben. A nukleáris energia felhasználása és Magyarország energiatermelési stratégiája azonban sokkal inkább szaktudást, mint a nép bölcsességét igénylő kérdések. Számos tudományos intézmény és szakmai szervezet van, amelyek ebben a kérdésben állást tudnak foglalni, és állást is kell, hogy foglaljanak. Őket a mindenkori kormányoknak kötelessége a döntés meghozatala ELŐTT bevonni a szakmai egyeztetésbe. Sajnos az Orbán-kormány nem így tett, mi ezt a hibás döntésüket is orvosolni fogjuk kormányra kerülve.

Kormányzásra készülő politikai pártként szorgalmazzuk a megújuló energia felhasználás radikális elterjesztésével a hazai energiapolitika XXI. századba történő átléptetését. Minden erről szóló érdemi vitát támogatunk, ahogy eddig is tettük. Az LMP-től, mint a Jobbikhoz hasonlóan XXI. századi párttól azt kérjük, a fentieket figyelembe véve legyen partnerünk abban, hogy ezeket a vitákat lefolytathassa a szakma, ne vigyük át azt a pártpolitikai csatározások sokszor felelőtlen és érdekvezérelt színterére.

Pártjuknak további sok sikert kívánok!

Remélem egyúttal, hogy támogatni fogják a Jobbik Bérunióval kapcsolatos kezdeményezését, vagyis a kelet-európai térség Nyugat-Európához történő bérfelzárkóztatását, amely ma hazánk legégetőbb kérdése. Ahhoz, hogy a jövőben is létjogosultsága legyen például energetikai kérdésekről vitáznunk itt Magyarországon, az elvándorlás megállítása és a bérfelzárkóztatás egy elemi és nélkülözhetetlen lépés.

Egy zöldebb és fenntarthatóbb jövőben, valamint a hazai pártok felelősebb politikai magatartásban bízva,

Tisztelettel:

Vona Gábor
a Jobbik elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek