2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
A kormány adósította el az önkormányzatokat

A kormány adósította el az önkormányzatokat

A kormány adósította el az önkormányzatokatNem az önkormányzatok felelősek azért, hogy az államadósság jelentősen nőtt a jelenlegi kormányzati ciklusban, ennek oka a regnáló kormány, amely eladósította az országot, az önkormányzatokat – mondta Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Dr. Ódor Ferenc: a kormány okozta az önkormányzatok eladósodásátAz állam tavaly 1050 milliárd forinttal, vagyis napi 2,8 milliárd forinttal növelte adósságát – derült ki a Magyar Nemzeti Bank február 16-án közölt pénzügyi adatsorából. A Magyar Nemzeti Bank közleményéből az is kiolvasható, hogy az önkormányzati eladósodás még az 50 milliárd forintot sem érte el tavaly, amely cáfolja Molnár Csaba kancelláriaminiszter hétfői parlamenti kirohanását. Ebben a miniszter a fideszes önkormányzatokat okolta az állam jelenlegi hatalmas, 20 billiárd 396 milliárd forintos adósságállományáért.

– Nem az önkormányzatok felelősek azért, hogy az államadóság jelentősen nőtt a jelenlegi kormányzati ciklusban, ennek oka a regnáló kormány, amely eladósította az országot, az önkormányzatokat – mondta Ódor Ferenc. – A kormány abba a helyzetbe kényszerítette az önkormányzatokat, amelynek hitelfelvétel, kötvénykibocsátás az eredménye. Mindez azért, hogy intézményrendszerük működőképes legyen, vagyis az oktatási, az egészségügyi vagy a szociális ellátás zavartalan működése érdekében.

Nem csak a fideszes vezetésű önkormányzatok bocsátanak ki kötvényt vagy vesznek fel hiteleket – folytatta a közgyűlés elnöke. – Nézzünk szét máshol is. Miskolc város önkormányzata jelen pillanatban 30 milliárd forint adóssággal rendelkezik. Vagy nézzük meg Nyíregyháza önkormányzatát, akiknek 16,5 milliárd forintos adósságállománya van. Azt hiszem, tudnánk még sorolni azon önkormányzatok nevét, akiknek vezetői nem fideszesek, mégis hitelt kényszerültek felvenni. De ezzel együtt sem gondolom azt, hogy ebben a helyzetben azt kellene nézni, hogy mely önkormányzatnak milyen párt-hovatartozású vezetője van, hiszen elmondhatjuk, hogy ma Magyarországon nincs olyan önkormányzat, akinek ne lenne finanszírozási gondja. Az önkormányzatok vezetői az elmúlt 4 évben arra törekedtek, hogy minél kisebb, a megyékben élőket sújtó intézkedéseket hozzanak. Tavaly biztosan emlékeznek arra, hogy megyei közgyűlési elnöktársaimmal az ország több pontján egyszerre tiltakoztunk sajtótájékoztatón a kormány idei költségvetése ellen, amely 120 milliárd forinttal kevesebb pénzt szánt a megyékre. Akkor is, most is határozottan kértük és kérjük a kormányt, ne az önkormányzatokat hibáztassa a magyar államháztartási hiány miatt, hanem saját házuk táján is nézzenek szét, vizsgálják meg, hogy csak az elmúlt négy évben mennyivel csökkentették az önkormányzatok pénzét.

A mai sajtótájékoztató végén Ódor Ferenc egy kérdést is megfogalmazott. E szerint „szeretnénk tudni, hogy az a 20 milliárd eurós hitel, amit az IMF-től és az Európai Uniótól vett fel a kormány, hol van? Mire költötték? Mert az önkormányzatokra és a megyék lakosságára nem.”

-baz.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…