2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Öleljük át Miskolc szívét!

Öleljük át Miskolc szívét!

Öleljük át Miskolc szívét!A jubileumi Kocsonyafesztivál felemelő pillanata a miskolciak összetartozását, közösségét szimbolizáló „városölelés”. A miskolci Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusai és diákjai ötlete nyomán megvalósulhat egy igazán egyedülálló program.

 

A jubileumi Kocsonyafesztivál felemelő pillanata a miskolciak összetartozását, közösségét szimbolizáló „városölelés”. A miskolci Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusai és diákjai ötlete nyomán megvalósulhat egy igazán egyedülálló program.

A jelenlévők közreműködésével különleges élmény részesei lehetnek mindazok, akik pénteken a megnyitó karneváli felvonulás után a Miskolc szívében találkoznak.

A fesztivál megnyitóján, február 19-én, pénteken délután 4 órakor másfélezer miskolci kisdiák és az ünnepi pillanatra egybegyűlt fesztivállátogatók élőláncot vonnak a miskolci belváros köré a fesztivál legfontosabb helyszínein, a Szemere utca – Kazinczy utca – Hősök tere – Déryné utca – Kandia köz – Szinva terasz – Szemere utca, azaz a fesztiválzóna területén.

A „város szívének átölelése” közben Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának részlete, a Palotás dallamai csendülnek föl. A „miskolciság” örömünnepe alkalmával emlékezzünk meg nemzeti Himnuszunk zeneszerzője születésének 200. évfordulójáról is!

 

Világkörüli békatúra Miskolctól Miskolcig

Öleljük át Miskolc szívét!A 2008.évi Kocsonyafesztivál utolsó napján Miskolcról indult világkörüli útra a fesztivál jelképe, a béka egy geocaching dobozban. Két éven át tartó vándorlásából a béka most, a jubileumi rendezvény idejére hazatér. Hátizsákjában vitt üzenete azonban máig nem veszítette el aktualitását: „Miskolc egy vendégszerető város Európa szívében, ahol békében élnek egymással a békák és az emberek. Vigyázzatok a Földre!”

2008, amikor a béka elindult…

A Kocsonyafesztivál jelképének, a békának különleges éve volt 2008. Akkor hirdette meg a Természetvédelmi Világalap, a WWF (World Wide Fund for Nature) a „Kétéltűek évét”, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig 2008-at a „Békák évének” nyilvánította. Ráadásként: ekkor volt a Föld Bolygó Nemzetközi Éve is.

A két évvel ezelőtti fesztiváli programjai között a szokásosnál is nagyobb hangsúllyal szerepeltek a környezet- és állatvédelemmel, a környezettudatos életmóddal, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos események. Számos izgalmas rendezvény zajlott a természetvédelem jegyében, és ekkor volt látható Miskolcon – igaz, csak mikroszkópon keresztül – a világ eddigi legkisebb, a nanotechnológia segítségével létrehozott békája is. A sokakat vonzó GPS-navigációs helymeghatározó játék azonban már a miskolci béka világkörüli útját készítette elő.

A fesztivál békája 2008. február 24-én, délután 4 óra előtt néhány perccel indult útjára a fesztivál Szinva teraszon álló nagyszínpadáról, hogy a világ számos pontján felszerelt, GPS-koordinátával ellátott – úgynevezett – geoládától geoládáig utazzon. A plüssfigura a Kultúra Magyar Városa 2008 címet akkor elnyert Miskolc régi és új értékeit bemutató kétmondatos üzenetet vitt a hátizsákjában, amely 8 nyelven közölte mindenkivel, akinek a kezébe került: „Miskolc egy vendégszerető város Európa szívében, ahol békében élnek egymással a békák és az emberek. Vigyázzatok a Földre!”

A miskolci béka első útja az újvilágba, az Egyesült Államokbeli Utah állam fővárosába, Salt Lake City-be vezetett, ahonnan a játékos kedvű turisták segítségével eljutott a keleti partra, Észak-Karolinába, majd a New Jersey-beli Toms Riverbe. Innen visszautazott Európába, ahol először Hollandiában, a Gouda közeli Boskoop városába érkezett. A következő túra állomása Franciaország volt, felbukkanásának utolsó állomása pedig Párizs közelében, a Courcelles és Saint-Martin du Tertre közötti erdős terület.

Ha igaz, onnan érkezik majd vissza a világlátott béke a jubileumi Kocsonyafesztiválra, amely egyszerre tekint a múltba és jövőbe. A múltba, hiszen programja, az „Időutazás” századokra visszanyúló legendákra épül, és a jövőbe, amit ez a két éven át tartó békautazás is jelképez, és amely az előttünk álló évtizedek technológiájáról szól. Ez a sokszínűség teszi a fesztivált egyedivé, ugyanakkor minden ideérkező vendég számára egyértelművé: Miskolc több, mint legenda…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…