2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Döntsenek Magyarország jövője mellett!

Döntsenek Magyarország jövője mellett!

Döntsenek Magyarország jövője mellett!Az LMP támogatja a klímatörvényt

Kedden kerül az Országgyűlés elé a klímavédelemről szóló kerettörvény. A Lehet Más a Politika kiáll a klímatörvény mellett, és arra kéri a pártokat, hogy a politikai nézeteltéréséket félretéve egységesen voksoljanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem alapjait és fő irányait meghatározó jogszabálytervezet mellett.

Fontos fejezet hazánk klímaváltozás elleni fellépésében a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács által előkészített javaslat. A 430 – környezetvédelmi, szociális, ifjúsági és vidékfejlesztéssel foglalkozó – civil szervezet által támogatott tervezet az eddigi, ágazati megközelítés helyett átfogó, rendszerszemléletű kereteket biztosítana a mind fenyegetőbbé váló klímaváltozás elleni hazai fellépésnek. A javaslat a hagyományos, csupán kibocsátás-csökkentésre koncentráló erőfeszítések mellett olyan területeket is a klímaváltozás elleni küzdelem részévé tesz, mint a területfejlesztés, a közlekedés vagy a mezőgazdaság, amelyek eddig kevés figyelmet kaptak. Az LMP már korábban is rámutatott arra (http://lehetmas.hu/hirek/834), hogy ezen területek bevonása nélkül nem lehet eredményes a klímaváltozás elleni fellépés.

Magyarország fokozottan ki van téve a klímaváltozás hatásainak, ezért alapvető érdekünk, hogy nemzetközi viszonylatban is előremutató szerepet játszva hozzájáruljunk a bolygóméretű erőfeszítések sikeréhez. A tervezetben megfogalmazott ambiciózus célok elérése elengedhetetlen ahhoz, hogy az éghajlatváltozást kezelhető mértéken belül tudjuk tartani. Az LMP különösképp fontosnak tartja a tervezetben szereplő önálló klímavédelmi alap felállítását, amelyet a zöld ombudsmannal összhangban az ökopárt már korábban is határozottan javasolt (http://lehetmas.hu/hirek/791).

A politikai élet szereplői az elmúlt években már bebizonyították, hogy képesek konszenzusra jutni alapvető, a környezetbiztonsággal, fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsot létrehozó jogszabályokat, vagy legutóbb tavaly decemberben a cianid-technológia bányászati alkalmazását betiltó, LMP által kezdeményezett törvénymódosítást széleskörű egyetértéssel fogadta el a parlament.

Az LMP ezúttal is arra kér valamennyi parlamenti pártot és képviselőt, hogy – tekintettel a feladat nagyságára és sürgősségére – haladék nélkül, még kedden fogadják el az Országgyűlés elé kerülő klímatörvényt Magyarország jövője és az utánunk következő nemzedékek létfeltételeinek biztosítása érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek