2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A Bizottság eredményesen lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálatát
A Bizottság eredményesen lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálatát

A Bizottság eredményesen lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálatát

A Bizottság eredményesen lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálatát2010. február 15-én az Európai Bizottság szolgálatai, szorosan együttműködve a Nemzetközi Valutaalappal, lezárta az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálatát. A következtetések értelmében Magyarország tartja gazdasági programja megvalósításának ütemét. Tekintettel a külső finanszírozásban bekövetkezett jelentős javulásra, Magyarország, hasonlóan a harmadik felülvizsgálathoz, a nem kívánja a nemzetközi hitel soron következő részletét igénybe venni.

„A takarékossági intézkedés-sorozatnak köszönhetően 2009-ben Magyarország költségvetési hiánya a súlyos gazdasági visszaesés ellenére sem haladta meg a GDP 3,9%-át. A 2010. évi költségvetés a hiány további csökkenését helyezi kilátásba. A hatóságok folytatják gazdaságpolitikai programjukat, ami fokozta a befektetői bizalmat és megteremtette a lehetőségét a piaci finanszírozáshoz való visszatéréshez” – nyilatkozta Olli Rehn biztos. „A jövőt illetően hasonló elkötelezettségre lesz szükség a költségvetés betartásához, a 2010. évre kitűzött költségvetési hiánycél teljesítéséhez, valamint ahhoz is, hogy Magyarország kötelezettségvállalásának és a Tanács ajánlásának megfelelően 2011-re a hiány ne haladja meg a GDP 3%-át.”

A 2009-ben bekövetkezett 6,3%-os GDP-csökkenést követően idén a gazdaság stabilizációja várható és az év folyamán a növekedés pozitívba fordulhat. A folyamatot a nemzetközi gazdasági környezet erősödése is támogatja, míg a hazai kereslet továbbra is visszafogott, tükrözve a munkaerőpiac folyamatos alkalmazkodását.

Magyarország előrehaladott az egyetértési megállapodásokban vállalt, a középtávú uniós pénzügyi segítséghez kapcsolódó kötelezettségeinek teljesítése tekintetében.

A GDP 3,9%-átr kitevő államháztartási hiánycél elérése jelentős mértékben – a GDP közel 3%-ával – javított a strukturális egyenlegen, amelynek eredményeképp az utóbbi három év teljes strukturális kiigazítása a GDP 8½%-a. Ezt ismerte el a Bizottság január 27-i közleményében, mely szerint a Tanács 2009. júliusi, a túlzott hiány esetén követendő eljárás tekintetében tett ajánlásaira Magyarország hatékony gazdasági lépésekkel válaszolt.. A 2010. évre elfogadott költségvetés összhangban áll a GDP 3,8%-át kitevő hiánycéllal és megfelelő szintű tartalékokat biztosít. Mindazonáltal a jelentős költségvetési kockázatok nemcsak a szigorú végrehajtást teszik elengedhetetlenné, illetve a tartalékok szintjének helyreállítását is szükségessé tehetik.

Magyarországon további előrelépés tapasztalható a költségvetési irányítás terén, melyhez a költségvetés tervezésének folyamatát gyorsító és javító kormányrendelet is hozzájárul. További intézkedésekre is sor került, egyrészt hogy eleget tegyenek az EU pénzügyi ágazatra vonatkozó belső piaci szabályozásának, másrészt hogy szélesítsék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hatókörét, beleértve a fogyasztóvédelmet is. Végezetül a tömegközlekedési ágazat pénzügyi helyzetének javítása érdekében is történtek lépések, azonban e területen további szerkezet-átalakításra van szükség.

A Bizottság szolgálatai továbbra is figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, nem csupán a középtávú uniós pénzügyi segítség szempontjából, hanem a Stabilitási és Növekedési Paktum szerinti rendszeres uniós költségvetési felügyelet révén is.

Magyarország eddig a fizetési mérleg javítását célzó 6,5 milliárd eurós közösségi kölcsön három részletét kapta meg: 2008. december 9-én és 2009. március 26-án két-két milliárd eurót, 2009. július 6-án pedig további 1,5 milliárd eurót. Az előző felülvizsgálat befejeztével 2009 novemberében a kedvezőbb finanszírozási feltételeknek köszönhetően Magyarország nem hívta le az EU illetve az IMF hitel soros részletét, csakúgy, mint a jelenlegi felülvizsgálat esetében. Az EU-támogatás fennmaradó összege (legfeljebb 1 milliárd euró) továbbra is elérhető, és ha szükséges, a gazdaságpolitikai feltételek teljesítése esetén folyósítható. Az uniós pénzügyi segítségnyújtás két évre szól, ami 2010. november 3-án jár le.

A Bizottság részéről a szakmai felülvizsgálatot Matthias Mors, a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (ECFIN) igazgatója és Barbara Kauffmann, az ECFIN többek között Magyarországgal foglalkozó osztályának vezetője irányította.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…