2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kilométerek reggelire!

Magyar és külföldi élelmiszereket kínált reggelire kedden az újságíróknak a Lehet Más a Politika. A párt ezzel a hazai termelők helyzetbe hozásának, az élelmiszerlánc rövidítésének és az ellenőrizhető, biztonságos termékek piacra kerülésének kívánalmát fejezte ki – az ezt elősegítő lépéseket pedig kilenc pontban foglalta össze.

Jávor Benedek szóvivő hangsúlyozta, a táji és ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó, a helyi társadalmat erősítő mezőgazdaságra van szükség, mert ez a legegyszerűbb és legbiztosabb módja annak, hogy a fogyasztókhoz egészséges és megbízható élelem kerüljön. Ez jelentősen javítaná a vidék népességmegtartó képességét is, mivel mára az ésszerűtlen támogatási rendszerek a fő megélhetést biztosító mezőgazdasági termelést az alacsonyabb munkaerő igényű monokultúrák és a nagybirtokok irányába tolták, ezért a vidéki életforma sokak számára ma már nem lehet perspektíva.

 

A reggelin magyar és külföldi tejtermékeket, húskészítményeket, valamint hazai és afrikai, dél-amerikai gyümölcsöket és zöldségeket kínáltak. Az asztalhoz ülők összeszámolhatták, hány kilométert tett meg reggelijük, mire a tányérjukra került. A szigorúan magyar termékeket választók 290-400, a külföldi élelmiszerekkel próbálkozók 18200-20850 kilométert számoltak a teljes reggelire. Az LMP szerint könnyen belátható, hogy a több ezer kilométerről származó élelmiszerek szállítása növeli a szén-dioxid kibocsátást és az egyéb környezetszennyezést, emellett a termények jelentősen veszítenek a tápértékükből, miközben „frissességüket” vegyszerekkel biztosítják.

 

Az LMP már korábban (http://www.lehetmas.hu/allasfoglalasok/80) kilenc pontban foglalta össze az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos teendőket:

 

1. Előnyben kell részesíteni a társadalmi és környezeti szempontokon alapuló, fenntartható gazdálkodási módszereket: az ökológiai gazdálkodást és az integrált növénytermesztést, melyek megfelelő mennyiségű és minőségű, nagy beltartalmi és élvezeti értékű élelmiszerrel látnák el a lakosságot.

 

2. Meg kell erősíteni az élelmiszerbiztonságot ellenőrző Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt. Ugyancsak erősíteni kell a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerveit, az állategészségügyi hatóságokat és a népegészségügy szolgálatot. Elő kell segíteni az ezek közti együttműködést és az információáramlást, hogy megakadályozzák a kétes eredetű és minőségű, egészségre ártalmas élelmiszerek hazai piacra való beáramlását.

 

3. Felül kell vizsgálni a Magyarországon engedélyezett növényvédőszerek és élelmiszeradalékok listáját. Vissza kell vonni a környezetre vagy az egészségre kockázatot jelentő, más országokban már betiltott termékek és alapanyagok engedélyeit.

 

4. Ösztönözni kell a helyi kereskedelmet, a helyi növényfajták nemesítését, fenntartását és termelését. Le kell bontani az ennek útjában álló, sokszor az Európai Unió irányelveinél is szigorúbb, felesleges szabályozókat. Meg kell teremteni a termelőket és a fogyasztókat legrövidebb módon összekötő élelmiszerkereskedelmi útvonalakat.

 

5. Gátat kell szabni az áruházláncok térhódításának, valamint ösztönözni kell a meglévőket, hogy a hazai termékek arányát növeljék a kínálatukban, szigorúan ellenőrizni kell beszerzési forrásaikat és az áruk minőségét.

 

6. A tájfajta növényeket és a felettük való közösségi rendelkezést a nemzetközi egyezményekkel összhangban kell megőrizni, elő kell segíteni a szélesebb körben való termesztésüket, továbbá ezekre építő nemzeti nemesítési és vetőmag-termesztési programokat kell indítani.

 

7. A megélhetést nyújtó vidék érdekében a foglalkoztatást bővítő mezőgazdaság támogatás mellett segíteni kell a falusi öko- és gasztroturizmus fejlesztését, az ehhez szükséges programkínálat és infrastruktúra kialakítását.

 

8. Fenn kell tartani a genetikailag módosított élelmiszernövényekre vonatkozó tilalmat Magyarországon, de támogatni kell más uniós tagállamok hasonlótilalmait. A magyar vetőmagexport erejét is GMO mentességünk adja!

 

9. Az EU-ból érkező forrásokat, a termeléshez köthető támogatásokat a nagyipari mezőgazdaság gyarapítása helyett a komplex vidékfejlesztési, agrár-környezetvédelmi és a vidéki életminőséget javító intézkedések támogatására kell fordítani.

 

Az LMP a helyi termékekkel és a helyi termelőkkel kapcsolatos elképzeléseit követően a jövőben folytatja a közelmúltban nyilvánosságra hozott 12 pontos vidékfejlesztési programja egyes elemeinek hasonló bemutatását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek