2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újabb lépések a biztonságos Miskolcért

Dr. Kriza Ákos polgármester ma sajtótájékoztatót tartott „Újabb lépések a biztonságos Miskolcért” címmel.

2010 óta a városvezetés két prioritásként kezelt területe a miskolci emberek megélhetésének biztosítása és a város közbiztonsága.

 

Az első 2-3 évben lefektettük az új városi közrend szervezeti és anyagi alapjait.

A miskolciakkal folytatott párbeszéd után megfogalmaztuk a legfontosabb célkitűzéseket, meghatároztuk a lépéseket, hogyan érhetjük el, hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb város az országban.

Megteremtettük az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Hat éve kezdődött és a mai napig tart a biztonságos város megvalósítása, az új miskolci közrend kiépítése.

Nagyon mélyről indultunk – mint sok más területen egyébként.

 

A miskolciak biztonsága, biztonságérzete érdekében olyan nagyszabású programokat hirdettünk meg, mint a városi nyomortelepek felszámolása, vagy a fészekrakók kiköltöztetése lakótelepeinkről.

 

Az eredmények önmagukért beszélnek, gondoljunk csak az Álmos utcára, a Békeszállóra, vagy a Számozott utcákra.

 

Kérdezzék meg az ezeken a környékeken lakókat, mennyire változott, mennyit javult a helyzetük.

 

Az országban elsőként alapítottuk meg az önállóan működő és gazdálkodó Önkormányzati Rendészetet. Több lépcsőben 160 főre bővítettük az állományt

Tavaly óta pedig az országban egyedül nálunk működik a körzeti rendészeti egység, a konkrét városi területekért felelős seriffekkel.

A legmodernebb eszközökkel szereltük fel a rendészetet, s a rendőrséggel való szoros együttműködésnek köszönhetően meg tudtuk duplázni a közterületi járőrpárok számát.

Ez a lakosság-közeli, szolgáltató jellegű miskolci biztonsági modell nagyon sok pénzbe, nagyon sok közpénzbe kerül.

 

Felvállaltuk, hogy Miskolcon két egymást követő évben is, minden addigit meghaladó összeget költöttünk a város, az emberek biztonságára, a biztonságérzet javítására!

2010-ben 340 millió volt az összes közbiztonsági célú költségvetési kiadás, 2015-ben 650 millió, idén pedig több mint 700 millió.

 

 

Szervezeti és anyagi értelemben folyamatosan fejlesztettük a miskolci közbiztonsági modellt.

A holnapi közgyűlésen pedig újabb bizonyítékát adjuk majd annak, hogy mennyire fontos számunkra ennek az új miskolci biztonsági modellnek a folyamatos fejlesztése, alakítása.

 

Az a célunk, hogy a közbiztonsági rendszerünk szervesen, közvetlenül beilleszkedjen az önkormányzat szervezeti rendjébe is.

Hatékonyabbá tesszük az ellenőrzést, hiszen gyorsabbá válik képviselőink és a lakosság számára a visszacsatolás, ugyanis egy helyre, az új és önálló Rendészeti Bizottsághoz rendeljük a miskolci közrenddel, közbiztonsággal összefüggő kérdéseket.

 

Ez a testület tartja majd a kapcsolatot a Miskolci Városi Rendőrkapitánysággal, a Miskolci Önkormányzati Rendészettel is, és készíti elő a közbiztonsággal kapcsolatos döntéseket.

 

A Rendészeti Bizottság koordinálja majd ezen túl a város közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos szerveinek feladatait.

 

Kapcsolatot tart majd a városi polgárőr szervezetekkel és a közrend- és közbiztonság területén működő civil szervezetekkel.

 

Véleményezi a közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatos előterjesztéseket, valamint az e területen létrehozott alapítványok működését.

 

A bizottság fogja figyelemmel kísérni az önkormányzat költségvetésének közrenddel, közbiztonsággal összefüggő fejezeteit és a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiában foglalt feladatok alakulását.

 

A közbiztonságra egy érzékeny rendszerként kell tekintenünk, amit nagyon sok tényező befolyásol, éppen ezért Miskolc biztonságának megteremtése az összefogás, az együttműködés elvére kell, hogy épüljön.

Magányos akciókkal nem lehet egy nagyváros közbiztonságát megteremteni csak a rendszerszemlélet, a modern rendészeti szakmai ismeretek hatékony alkalmazása, és a folyamatos ellenőrzés, a szervezett, tudatos irányítás vezet majd el a célunkhoz: hogy Miskolc legyen az ország legbiztonságosabb városa.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek