2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csoda ’56

Új miskolci rekord!

A miskolci Szent István téren 1956 diák Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel együtt mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Az 1-től 1956-ig számozott, egyenpólóba öltözött miskolci középiskolások közös versmondással idézték meg Nagy Attilát, az 1956-ban a miskolci szabadságharc élére állt fiatal színészt.
A magyarországi közösségi szavalás rekordkísérlete, tehát sikerült! A csúcstartó eddig is városunk volt: 2010. április 9-én a Költészet Napja alkalmából több, mint 700 középiskolás tanuló szavalta el József Attila Óda című versét.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megrendezett Csoda’56 elnevezésű eseményén a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, az Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola énekkara, valamint a Fráter Kórus, a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának kíséretével Guiseppe Verdi Nabucco című operájából adták elő a Rabszolgák kórusát. A karmester Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere volt, a kórus, a Forradalom 60. évfordulóját szimbolizálva, 60 főből állt.
A Szent István téren megrendezett Csoda ’56 a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt.  Miskolc idén több különleges, érdekes, nagy tömegeket vonzó programmal emlékezik a 60 évvel ezelőtti történésekre, hiszen a város a forradalom legjelentősebb vidéki helyszínként írta be magát a történelembe. Az ipari üzemek munkássága és az egyetemi ifjúság összefogva, több tízezer fős tömeg harcolt Miskolcért, a szabadságért.
Ezért halaszthatatlan feladatunk leróni tiszteletünket szabadságharcosaink és támogatóik előtt azzal, hogy a ma emberéhez közelebb visszük ’56 szellemiségét és üzenetét, hogy megértessük, az akkori hősöknek is köszönhetjük, hogy ma, 2016-ban, 60 évvel az események után egy szabad, demokratikus Magyarországon élhetünk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek