2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Márai Kassán

Az 1956 és Márai Sándor a magyar irodalomban című könyvtári sorozat keretében a kassai Márai-kultuszról, az ottani színház Márai-előadásairól, a kassai Márai Stúdió alapításáról is szó lesz a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében szeptember 27-én, kedden a délután fél 5-kor kezdődő Márai Kassán című rendezvényen.

A miskolci könyvtár vendége lesz Beke Sándor rendező, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy 1969-ben megalakulhatott Kassán a Thália Színház. Később a színház kisebbik játszóhelye, az elsősorban kísérleti előadások befogadására alkalmas stúdió a város szülötte, Márai Sándor nevét vette fel. (Beke Sándor 1976 és 1978 között a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott rendezőként.)
A kassai Márai-kultusz bizonyítékai a Beke Sándor által színpadra állított Márai-művek is. A rendező először 1992-ben Komáromban rendezte meg a Kassai polgárokat, majd 2014-ben Kassán is. A ő rendezésében láthatta a kassai közönség – Márai Sándor születésének 110. évfordulója tiszteletére, 2010-ben – A gyertyák csonkig égnek című regény színpadi változatát. A szeptember 27-i miskolci találkozón a két főszereplő: Kelemen Csaba színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház tagja és Pólos Árpád kassai színművész eleveníti fel a kassai előadás néhány jelenetét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek