2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Az Év Kórháza 2009-ben a SOTE ÁOK Kardiológiai Központ

Az Év Kórháza 2009-ben a SOTE ÁOK Kardiológiai Központ

2010. február 3-án, a Magyar Tudományos Akadémián hirdette ki Az Év Kórháza szavazást szervező HáziPatika.com a verseny végeredményét. A SOTE Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Központja lett a fődíjas, emellett első helyezést ért el mind az öt kategóriában is. Ez a verseny a betegek véleményén alapuló elismerés, és nem tévesztendő össze az Egészségügyi Minisztérium által kiírt Év Kórháza versennyel. A kitüntetés és az ehhez járó számítástechnikai eszközök a Pfizer Magyarország támogatásával jutnak el a nyertes intézményekbe.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a megyék rangsorában a negyedik helyen végzett. A megyében található kórházak rangsora és átlaga az alábbiakban:

 

  • Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. – 4,2
  • DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft. – 4,04
  • Koch Róbert Kórház- Rendelőintézet Edelény – 3,77
  • II. Rákóczi Ferenc Kórház Szikszó – 3,45
  • Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Erzsébet Kórháza – 3,37
  • Mozgásszervi Rehabilitációs Központ Mezőkövesd – 3,45

 

Az eredményhirdetési ünnepségen Dr. Medgyaszai Melinda, egészségpolitikai szakállamtitkár, Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói kamara elnöke, továbbá Kersti Lindner, a kezdeményezést immár ötödik éve felkaroló Pfizer Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Kocsis Gábor főszervező, a HáziPatika.com ügyvezető igazgatója adta át a kitüntetéseket.

A korábbi négy év végeredményétől eltérő módon idén ugyanaz az egészségügyi intézmény lett mind az öt kategória győztese, ezzel összesítettben is az első helyezést nyerte el. Orvos-szakmai ellátás, ápoló- és szakszemélyzet, kórházi infrastruktúra, ellátás, illetve környezet és tisztaság kategóriában szavazhatott a nagyközönség 1-5-ig – az iskolában adható osztályzatokhoz hasonló módon – minden hazai állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházra és klinikára 2009 szilveszter éjfélig. Az SE ÁOK Kardiológiai Központ összesített, minden kategóriát figyelembe vevő átlaga 4,59 lett.

 

Az ötödik Év Kórháza szavazás alkalmából – a kategória-győzteseknek járó díjak mellett – az összesítettben első öt helyezést elért kórház kapott díjat

 

– szemben a korábbi évek gyakorlatával, amikor csupán az első három helyezettet díjazták. A második helyen a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza végzett, a harmadik helyezett 2009-ben

 

az Országos Onkológiai Intézet lett, negyedik helyezést ért el a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, míg az ötödik helyen a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. szerepel. Korszerű számítástechnikai eszközökkel jutalmazta a HáziPatika.com az első öt helyezést elért kórházakat, ezzel is segítve a szűkös anyagi forrásból gazdálkodó működésüket.

 

A médiában és ebből adódóan a lakosság körében is előfordul, hogy összetévesztik az internetes szavazást az egészségügyi tárca által kiírt azonos nevű Év Kórháza pályázattal, amelyre előre meghatározott feltételek teljesítése alapján pályázhatnak bizonyos kórházak. – nyilatkozta Kocsis Gábor, az internetes szavazás főszervezője. A verseny végére kialakult szubjektív rangsor teljes mértékben a nagyközönség, vagyis a kórházban kezelt betegek tapasztalatait, véleményét tükrözi.

 

A kategóriákat tekintve az alábbi eredmények születtek a szavazatok alapján:

  • Az orvos-szakmai ellátás második helyezettje a Fővárosi Önkormányzat Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet lett, a harmadik helyen pedig a Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. szerepel.
  • Ápolás- és szakszemélyzet kategóriában a Fővárosi Önkormányzat Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet lett az ezüstérmes, míg a dobogó harmadik fokán a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. áll.
  • Infrastruktúra kategória második helyezettje a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézetet választották meg a szavazók, a harmadik helyet pedig a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központja foglalja el.
  • A második legjobb színvonalú ellátással büszkélkedő intézmény 2009-ben a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórház lett, míg a harmadik helyen az SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika és a SZTE ÁOK Ortopédiai Klinika végzett holtversenyben.
  • A DEOEC III. sz. Belgyógyászati Klinika, illetve a Szent Lázár Megyei Kórház lett a környezet és tisztaság kategória megosztott második helyezettje, a harmadik helyezettnek pedig az Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t választották meg.

 

2009 szilveszter éjfélig 3800 szavazat érkezett a véleményt-nyilvánító nagyközönségtől. 2009-ben a szavazás menete a korábbi évek gyakorlatához

 

képest módosult, ugyanis a szavazatok leadásánál egy úgynevezett megerősítő kódot kapott a szavazó, amit egy megadott számra elküldve érvényesítette a rendszer a szavazatot. Az új rendszerben egy telefonszámról egy kórházra csak egy szavazatot lehetett leadni és ugyanarról a számról összesen 10 kórházszavazat volt érvényesíthető.

 

Amikor 2005-ben életre hívtuk Az Év Kórháza szavazást, az volt a cél, hogy megmutassuk a hazai egészségügyi ellátás színvonalát és a pozitív példákra hívjuk fel a figyelmet – hangsúlyozta Kocsis Gábor, a program főszervezője.

A verseny lehetőséget ad az információcserére az egészségügyben, hogy bárki véleményt mondhasson a hazai állapotokról, az egészségügyi intézményekről,

 

elmondhassák az emberek hol érezték magukat legjobban kórházi kezelésük alatt. A szavazás egyfajta visszajelzés a kórházaknak is, hiszen a végeredmény egy tükör a kórházaknak arról, hogyan látják őket a betegek.

2008-ban a győztes a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, második a SE ÁOK Kardiológiai Központ lett, a harmadik helyen pedig a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet végzett. A BAZ megyei kórház külön-külön az orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet valamint infrastruktúra kategóriákban is az első helyen végzett, míg ellátás kategóriában a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Közhasznú Társaság végzett. A legtisztább kórháznak 2008-ban a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetet választották.

A fotón szereplők balról-jobbra haladva:

Dr. Assani Omar – orvos-igazgató, Bugát Pál Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Gyöngyös

Prof. Dr. Ottó Szabolcs – főigazgató helyettes, Országos Onkológiai Intézet

Prof. Dr. Merkely Béla – SE ÁOK Kardiológiai Központ

Dr. Velkey György – Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Dr. Svébis Mihály – Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…