2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Cián-tilalmat Romániában is!

A tiszai ciánszennyezés tíz éves évfordulóján a Lehet Más a Politika nyílt levélben fordult a román közjogi méltóságokhoz a cianidos bányászati eljárások romániai betiltásának elősegítését kérve. A nyílt levelet Jávor Benedek, az LMP szóvivője a román nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatója után adta át a követség képviseletében megjelenteknek.

Az ökopárt kezdeményezésére tavaly decemberben a magyar Országgyűlés elfogadta a bányászati törvény módosítását, mely megtiltotta a cianid-vegyületek alkalmazását a bányászatban. Az LMP emlékeztetett arra, hogy hasonló módosítási javaslat három éve a román parlament asztalán is fekszik. Levelében ezért arra kérte a párt Traian Băsescu köztársasági elnököt, Emil Boc miniszterelnököt és Borbély Lászlót, az RMDSZ delegálta környezetvédelmi minisztert, „hogy országaink közös érdekét, a környezet biztonságát szem előtt tartva, (…) tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a román parlament mihamarabb tárgyalja és fogadja el a beterjesztett javaslatot a cianidos technológiák tilalmáról.”

Az LMP arra is rámutat a levélben, hogy a román döntés „kulcsfontosságú lehet egy biztonságos, cianid-vegyületektől mentes közép-európai régió kialakítása felé vezető úton.”

A sajtótájékoztatón Jávor Benedek, a párt környezetpolitikusa felhívta a magyar pártok figyelmét a zöld ombudsman javaslatára, amelyben egy olyan „zöld minimum” közös elfogadására szólított fel, melyből semmiképp sem engednek politikai vitáik során. „A ciántörvény hazai vitája során teljes politikai egyetértésre sikerült jutni egy fontos környezetbiztonságot érintő javaslat ügyében. Ez reményt ad, hogy bizonyos alapkérdésekben megteremthető a konszenzus. Azt szeretnénk, ha a zöld ombudsman ajánlása körül ugyanilyen egységes támogatás jönne létre, és valamennyi párt elfogadná az országgyűlési biztos javaslatát” – mondta Jávor, hozzátéve „a Lehet Más a Politika maradéktalanul egyetért az ombudsman javaslatával, és a választásokat követően ezzel összhangban lévő programot kíván képviselni a parlamentben”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…