2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

AREV közgyűlés Csehországban

 Közgyűlési delegáció az Európai Bortermelő Régiók Gyűlése (AREV) Csehországi plenáris ülésén

Az 1988-ban alapított Európai Bortermelő Régiók Gyűlése (AREV) olyan vagyonszerzési és politikai irányultságtól mentes egyesület, amely a bortermelésben érintett európai régiókat fogja össze. Az AREV célja, hogy előmozdítsa a bortermelő régiók közös érdekeit Európa és a világ gazdaságában. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat – négy magyar megyei önkormányzattal együtt – 1992 óta tagja a szervezetnek.

A három napos eseménysorozatnak május 26-28 között Csehország dél morva régiója, a Lednice-Valtice UNESCO örökség részét képező kultúrtáj adott otthont. Az első napon a delegáció részt vett Valticében a Nemzeti Bor Szalont bemutatkozásán. A rendezvényt minden évben meghirdetik. A jelentkező több száz cseh termelő borának versenyeztetése során a szakmai zsűri a legjobb száznak arany minősítést, a következő száznak pedig ezüstöt adományoz. A díjazottak részei lesznek a Nemzeti Bor Szalonnak. E borok képviselik a cseh szőlészet-borászat ágazatot az adott évben, Csehországban és külföldön egyaránt.

A második napon tartotta soros ülését a szervezet, Marian Jurecka, Cseh mezőgazdasági miniszter és Michal Hasek, Dél- Morvaország kormányzója megnyitóját követően. Megtörtént a 2015. év zárása, a szakmai és pénzügyi jelentés valamint a zárszámadás elfogadásával és döntöttek a jelen lévők a 2016. költségvetésről is. Döntés született egyebek mellett arról is, hogy a szervezet székhelyét az érdekképviselet erősítéséért Brüsszelbe helyezzék át.
Ezt követően megválasztották az AREV elnökét, alelnökét és kincstárnokát. Az elnök az elmúlt évtől már megbízott elnökként dolgozó Sergio Chiamparino, a Piemonti Régió elnöke lett.

A délután folyamán előadásokat, szakmai beszámolókat hallhattak a jelen lévők, többek között a bor és egészség, az eredet-megjelölés és a hegyvidéki szőlészet témakörökben.
A harmadik napot a szervezők a Dél-Morvaország Bor-Kulturális Örökség felfedezésének szentelték. Velke Bilovice, Radvice és Pavlov városának borászataival ismerkedtek a „Nyitott pincék Dél Morvaországban” keretében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés delegációjának tagjai Török Dezső elnök, dr. Kovács János főjegyző és közgyűlésünk két tagja, Budai Erzsébet és Szegedi Judit voltak.

Török Dezső megbeszélést folytatott Sergio Chiamparinoval és felkérést kaptunk egy olyan szakmai tanácskozáson való közreműködésre, amelyen az UNESCO világörökségi helyszínek – bor-régiók – osztják meg szakmai tapasztalataikat, illetve támogatják a világörökségi címre pályázó borrégiók jelentkezését és munkájukat e megtisztelő cím elnyerésében. Felmerült annak a lehetősége is, hogy megyénkben, a tokaji régióban adjunk otthont a szakmai rendezvénynek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek