2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gazdaság versus lakosság… az egyetemen

„GAZDASÁG vs. LAKOSSÁG Érdekérvényesítés és konfliktuskezelés az Európai Unióban és Magyarországon” címmel nemzetközi konferenciát tartott 2016. május 6-án a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint az Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpontja.

A téma aktualitása és interdiszciplináris jellege miatt biztos, hogy a konferencia számos szakma – így a jogászok, közgazdászok, műszaki szakemberek – képviselői számára tudott hasznos gyakorlati információkkal szolgálni. Az előttünk álló, 2020-ig terjedő időszak kiemelkedő gazdaságélénkítő csomagja ugyanis számtalan olyan jelentős projektet tartalmaz (autópályák, ipari parkok, gyárak, stb.), amelyek fokozott mértékben érintik az adott terület életét, ugyanakkor az eltérő érdekek okán konfliktushelyzeteket generálhatnak a gazdaság és a közösség szereplői (így a beruházók, a lakosság, a helyi önkormányzatok és a civilek) között. Ezt felismerve a konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a kormányzat, a gazdasági élet, a civilek és a tudományos szféra oldaláról hazai és nemzetközi szinten nyújtson betekintést ezekbe a kérdésekbe, megmutatva egyben a lehetséges megoldási módokat és módszereket.

A program arra is lehetőséget biztosított, hogy jobban megérthessük a gazdasági szférában zajló, peres ügyekhez vezető folyamatokat, a feleket – akár jogellenes lépésekre – motiváló tényezőket, az ügyvédek speciális szerepét és feladatait a beruházási szerződésekkel kapcsolatosan, illetve azokat a permegelőző, perelterelő technikákat, amelyeket komoly sikerrel alkalmaznak Németországban.

Külön megtiszteltetés volt a konferencia résztvevői számára, hogy az előadók között Pelczné Dr. Gáll Ildikó alelnököt (Európai Parlament), Dr. Szecskó József helyettes államtitkárt (Igazságügyi Minisztérium), Oláh Gábor helyettes államtitkárt (Nemzetgazdasági Minisztérium), Katona Zoltán igazgatót (E.ON Erőművek Kft / Uniper Hungary Kft.), Dr. Herbai István mediátort (Partners Hungary Alapítvány) egyaránt köszönthették, csakúgy, mint a kar német partnerintézményeinek vezetőit is.

A németországi gyakorlatot az Állam- és Jogtudományi Kar német partnerintézményeinek vezetője és gyakorló szakemberek mutatták be, így RA Bernhard Böhm ügyvéd, mediátor, elnök (Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation), Ulrike Arndt mediátor, igazgató (Steinbeis-Mediationsforum e. V.) és Ildiko Gaal-Baier ügyvéd, gazdasági mediátor (gaal.mediation). A Steinbeis Alapítvány intézményei közé tartozó Steinbeis Mediationsforum e.V., illetve a Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation a gazdasági mediáció, a nem privát szférában zajló tervezési és építkezési projektek konfliktushelyzeteinek feloldásában európai hírű szervezetek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek