2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Korszakok, emberek, változások

Milyen is volt a gyermekkor a harmincas-negyvenes években egy ipari városban? Hogyan változtatta meg az embereket az őket körülvevő világ és „előírt” magatartási forma, az ötvenes-hatvanas években? Kinek-kinek mit adott s mit változtatott meg a rendszerváltás, a nyolcvanas évek végén? Ezt igyekezett bemutatni saját élményei alapján Fejes István újságíró, 3 Tükörcserép című könyvében, amely a novum pro kiadónak köszönhetően, a közelmúltban jelent meg.

Az író Ózdon született s élt a Rimamurány Salgótarján Vasmű Részvénytársaság Ózd-velencei munkásnegyedében. Kora fiatalságát itt töltötte, a vasgyári általános iskola és a helyi gimnázium elvégzése után, a Külügyi Főiskolán tanult. Első munkahelye a vasgyár műszaki könyvtára volt, majd kezdő újságíróként az Ózdi Vasasnál gyakornok, később ennek az újságnak felelős szerkesztője lett A hetvenes években a Tolna megyei Népújság főszerkesztői beosztásában munkálkodott, a rendszerváltáskor „áthelyezték” az idegenforgalomhoz, nyugdíjazásáig.

Személyes élményei, papírra vetett korhű visszaemlékezései nyomán megelevenedik az a három történelmi korszak, amelyet a mai idős korosztály megélt és megtapasztalt. Leírt történetei – a gyermekkortól – szinte napjainkig felidézi nemzedékének derűit, változásait, „kikényszerített” magatartási formáit. Jóllehet a 3 Tükörcserép mindössze töredéke nemzetünk eseményeinek, mégis lebilincselő, emlékeket felidéző élményt biztosít az olvasó számára. S hogy ez a könyv nyilvánosságot kaphatott, az elsősorban Fejes István magas szintű szakmai tudásának és a művet közreadó novum pro kiadónak köszönhető.

 

F.B.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek