2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Legalább 195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Legalább 195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Legalább 195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nakAz adóhatóságnak 2009 végén 1.655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2.955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl – derül ki az APEH honlapján közzétett listákból. Az APEH negyedévente teszi közzé a tartós – a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó – adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 29,5 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 165,5 milliárd forinttal tartoztak 2009 végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 195 milliárd forintra rúg. A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.655 cégből 159 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1.162 felszámolás, 68 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat az APEH.

A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető, így fuvarozó, építőipari, nyomdai, számítástechnika, vagyonvédelmi, sütőipari vagy például ingatlanforgalmazó egyaránt akad. A tartós adósok között van például Alsóvadász önkormányzata, a GL Outlet Ingatlanforgalmazó és Kereskedelmi Kft. valamint a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány is.

A magánszemélyek között most is fellelhető Akkad Imad neve, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, és ezúttal is találhatóak rajta ismert emberek, mint például Lang Györgyi énekes.

Szikora János, az APEH elnöke december közepén, egy rendezvényen elmondta: a hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett 2008 végéhez képest. A működő adózók hátraléka is mintegy 100 milliárd forinttal nőtt azzal összefüggésben, hogy az adóhatóság hosszabb időre, nagyobb összegben engedélyez fizetési kedvezményt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…