2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A diósgyőrieknek is joguk van az egészséghez!

Miskolci képviselők is felszólaltak a parlament egészségügyi vitanapján. Szóba került a Diósgyőri Kórház elsorvasztása is.


Azt kellene végre elérnie a kormányzatnak, hogy a betegeknek ne 2-10 hétig kelljen várniuk például egy CT-re, vagy 2-6 hónapot egy MR-vizsgálatra. Ezt Gúr Nándor hangsúlyozta az egészségügyről tartott parlamenti vitanapon kedden. A miskolci MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet az egészségügy totális alulfinanszírozottságára, a kórházak adósságára, a dolgozók nevetséges bérezésére, s az ez utóbbiból fakadó szakemberhiányra. Ugyanezeket sorolta dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője is, hangsúlyozva: az elhibázott kórházi centralizáció nagyon sok gondot okoz az ellátásban, Miskolcon például a Diósgyőri Kórház tudatos elsorvasztása nehezíti meg a városrészben és a környéken élők életét.

Gúr Nándor szerint az egészségügy régóta komoly gondokkal küszködik, csakhogy amíg a szocialista kormányok korábban megpróbálták azokat valamennyire orvosolni, addig a jelenlegi kormány erre még csak kísérletet sem tesz. Az egészségügyi dolgozók átlagfizetése például 2002-ben 71 ezer forint volt. Ez 2006-ra 107 ezer forintra, 2010-re pedig 122 ezer forintra emelkedett. Ez összességében 51 ezer forint 8 év alatt. Ezt követően viszont az Orbán kormány 4 év alatt összesen 19 ezer forintot emelt, miközben az ügyeleti pótlékok kifizetése akadozik, esetenként elmarad, a cafetériát több helyen megvonták a dolgozóktól. A kormányzat azzal sem törődik, hogy a kórházi rendszer átalakítása finanszírozási szempontból sem ért semmit, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézmények szállítói tartozása idén januárban például 3 milliárd forint volt összesen.

Az elégtelen finanszírozás miatt az orvosok, az ápolók külföldre menekülnek, itthon krónikussá vált a szakemberhiány. Az orvosok idejük jelentő részét adminisztrációval töltik, noha ez idő alatt gyógyíthatnának is. De ez sem érdekli a kormányzatot, mint ahogyan az sem, hogy a gyakran halálhoz vezető kórházi fertőzések 60-70 százalékát meg lehetne előzni, ha erre pénzt és figyelmet fordítanának. Gúr szerint mindent elmond a kormányzat hozzáállásáról az is, hogy az egészségügynek még csak egy önálló szakminisztériuma sincs. Viszont kellene, hogy legyen.

Dr. Varga László rámutatott: a 2010-ben hatalomra jutott fideszes kormányzat erőszakos központosítást hajt végre az egészségügyben, s csak úgy, mint az oktatásban, ezek az intézkedések ebben az ágazatban is komoly problémákat okoznak. Mindez ráadásul forráskivonással párosul, hiszen miközben korábban a GDP 4,6 százalékát költötte az ország az egészségügyi rendszerre, addig ez ma már csak 4 százalék. Szakemberek egyöntetű állásfoglalása szerint évi 4-600 milliárd forinttal többet kellene költeni az egészségügyi rendszerre, ennek jelentős részét fedezné is például a Magyar Nemzeti Bank nyeresége. Ám a jegybank, ahelyett, hogy befizetné a költségvetésbe a súlyos százmilliárdokat, inkább értelmetlen és botrányos módon elszórja az adófizetők pénzét.

Az MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az amúgy is szűkös egészségügyi források jelentős része a megyei kórházhoz vándorol, miközben a rosszul értelmezett centralizáció okán a többi miskolci intézményt fokozatosan elsorvasztják. A Diósgyőri Kórházban például megszüntették a háziorvosi ügyeletet, folyamatosan építik le az alapellátást, az aktív kórházi ágyakat. A diósgyőri szakrendelések is komoly nehézségekkel küszködnek, s mindennek a diósgyőri és a környéken élő betegek látják a kárát. Ma már ugyanis kénytelenek az egészségügyi szolgáltatások jelentős részét a megyei kórházban igénybe venni, emiatt 15-20 kilométerrel többet utazni, a túlterhelt intézményben pedig órákig sorakozni.

„Diósgyőrnek is szüksége van a megfelelő egészségügyi ellátásra!” – összegezte Miskolc országgyűlési képviselője.

Forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek