2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tokaj és Szikszó együttműködése a sikerekért

Tokaj és Szikszó képviselőtestülete együttműködése alapján Szikszón , az ipari területen található majd a jövőben az Tokaji Ipari Park. Az erre alapított cég nyereségén osztozik majd a két város, ezzel  támogatva egymást a további sikerekért. A közös együttműködés első lépése március közepén egy olaszországi látogatás volt Toscana tartományban, ahol gazdasági, turisztikai és kulturális témákban tárgyaltak.
Akkor születnek nagy dolgok, amikor a rivalizálás helyett az egymás erősségére alapozunk-mondja Füzesséri József , Szikszó polgármestere. Egy jó ételnek is az alapja, a jó összetevők, így a közös munka sikere is az, hogy mindenki azt teszi hozzá ami az ő erőssége. Szikszó rendelkezik az országban egybefüggő  legnagyobb ipari területtel, amely 341 hektár. A városunkban ipari parkot is üzemeltetünk ezen kívül. Mindkét területen  ipari csarnokok nőnek ki a földből, Szikszó egyre népszerűbb a befektetők körében. Van már egy kialakult jó gyakorlatunk és tapasztalatunk a cégek fogadásában és megtartásában. Szikszó országos hírűvé nőtte ki magát, de az európai gazdasági színtéren még nem vagyunk erősek. Tokaj híre, történelmi borkultúrája miatt világhírű. Európában nincs olyan ország , ahol ne ismernék Tokajt. Viszont ami az előnye egyben hátránya is, mert a Világörökség részeként korlátozott az ipari tevékenysége.
A UNESCO világörökségi címe hatalmas kitüntetés, de komoly szabályokat is magában hordoz.- jelentette ki  Posta György, Tokaj polgármestere . A magterületen csak korlátozott ipari létesítményeket lehet létrehozni, ami maximum egy kisebb összeszerelő üzemet jelent. Fontos nekünk is, hogy Szikszó városával egy jó együttműködés alakuljon ki, és hogy a befektetők is otthonra leljenek ebben az ipari parkban. Tokaj vonzóerejét pedig továbbra is a bor, a kultúra és a természeti kincsek adják, erre továbbra is törekedni fogunk!
Március közepén a két város delegációja három toscanai városban , Viareggióba, Torre del Lagóba és Lucába látogatott . Viareggióba,  a viareggiói karnevál utolsó  napjára  és záró  ünnepségre érkeztek.  Egy sajtótájékoztató keretén belül a nicaraguai  nagykövet, Moreno Gabrielli – aki a látogatás szervezője és koordinátora is volt – bemutatta a két magyarországi települést Viareggio alpolgármesterének  Rosella Martina  asszonynak.  Egyeztettek a Szikszó-Viareggio és Tokaj-Viareggio együttműködés lehetőségeiről. Szikszó  az  ipari parkra helyezte a hangsúlyt, Tokaj pedig a bor és kulturális kapcsolatokra.  A karnevál záróünnepségen Tokaj é s Szikszó  kitüntetést vehetett át, mint a viareggioi karnevál  támogató városa.
Torre del Lago-ba, a méltán híres Puccini fesztivál helyszínével is ismerkedtek  és  találkoztak  a Puccini Fesztivál általános igazgatójával  Franco Morettivel.  Szóba került a lehetséges együttműködés a Tokaji Katlan és a Puccini Fesztivál között.
Végül  Viareggio Önkormányzatával Tokaj és Szikszó  Önkormányzata  szándéknyilatkozatot írt alá gazdasági, kulturális, turisztikai, és tudományos együttműködésre.
A  nemzetközi  kapcsolatok építése tovább folytatódik áprilisban. A nicaraguai nagykövet Moreno Gabrielli ekkor érkezik ugyanis a két városba. Nicaragua a XXI. század legnagyobb beruházását a második Panama csatornát építi   A munkálatok 2014 decemberében kezdődtek , és várhatóan 2019-ben fejeződnek be.  A projekt valóban grandiózus: a csatorna megépítése mellett kiterjed két kikötő, egy nemzetközi reptér, utak és szállodák építésére is.   Az áprilisi tárgyalásokon arról is szó esik, hogyan lehet kapcsolódni magyar termékekkel ehhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek