2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Mesélhet itt bármit Tállai, a lopás lopás!”

Gúr Nándor Cseresnyés államtitkárt a munkaerőhiányról, Tállai államtitkárt a letelepedési kötvényekről faggatta hétfőn.
Miért hagyják, hogy a jól képzett főleg fiatal szakemberek külföldre vándoroljanak? címmel intézett kérdést a kormányzathoz a miskolci Gúr Nándor MSZP-s képviselő hétfőn a parlamentben.

Elmondta: sok százezren hagyták el az elmúlt években az országot, közülük nagyon sok jól képzett, fiatal munkaerő. Ennek oka elsősorban a Fidesz társadalom-, oktatási és egészségügyi politikája. Ma már ott tartunk, hogy bizonyos szakterületeken súlyos munkaerőhiány alakult ki, s ez hovatovább a gazdaság működőképességét veszélyezteti. Csak informatikusból például 20 ezerrel dolgoznak ma kevesebben Magyarországon, mint amennyire szükség lenne.

A helyzet már csak azért is súlyos, mert láthatóan sem a felsőoktatás, sem pedig az OKJ-s képzési rendszer nem tud megbirkózni a problémával, egész egyszerűen nem képeznek annyi szakembert, amennyi megfelelne a hazai igényeknek. Természetesen ennek oka leginkább a forráshiány, a kormányzat láthatóan a közmunkát preferálja, nem pedig a minőségi képzést. A szocialista képviselő megkérdezte: mit tesz a kormányzat a munkaerőhiány orvoslására? Mikor biztosítják végre a szükséges forrásokat a szakképzés minőségi és mennyiségi szintjének javításához? Mit tesznek annak érdekében, hogy megálljon az elvándorlás?

Minderre Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára meglehetősen arrogánsan reagált. Szerinte a szocialista képviselő rosszul tud mindent, mert itt képzésben is, fizetésügyben is remekül teljesít az ország. Szólt a duális képzés előnyeiről és az oktatói béremelésről is. Vagyis minden happy, Gúr Nándornak pedig inkább tájékozódnia kellene. Cseresnyés épp’ csak azt nem kérte ki magának, hogy az MSZP-s politikus miért rabolja itt mindenféle kérdésekkel az ő drága idejét.

Gúr Tállai András miniszterhelyettest is faggatta hétfőn, hozzá azonnali kérdést intézett. A szocialista politikus szerint offshore hátterű cégek „kaszálnak” a letelepedési kötvénnyel és a vásárlók sem járnak rosszul, mert öt év után adófizetői forintokból visszakapják pénzüket. Szerinte ennek az a filozófiája, hogy a haveroknak mindent, a többi embernek semmit. Arról érdeklődött, hogy ki ellenőrzi a cégeket és miként.

A nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerint ilyesmiről persze szó sincs. A kormányzat a jelentkező cégeket nyilvánosan választja ki, amelyeknek beazonosítható tulajdonosaik vannak, azaz nincs offshore hátterük. A döntés is nyilvános és szerinte az sem igaz, hogy az adófizetőknek kárt okozna a folyamat.

Gúr Nándor viszontválaszában azt mondta: Tállai válasza jellemző egy olyan kormányzatra, amely közérdekű adatokat titkosít, s amelynél bevett gyakorlat, hogy a parlamentet kikerülve rendszeresen ellenőrizetlenül költi el az adófizetők százmilliárdjait. „Mesélhet itt bármit Tállai András államtitkár, a lopás az lopás” – jelentette ki.

forrás:eszon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek