2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Konferencia az áldozatsegítésről

A civil szféra szereplői számtalan területen vállalnak aktív szerepet a társadalom élhetőbbé tétele, a közösségek békéjének megteremtése, a rászorulók támogatása terén. Ez utóbbi egyik kiemelt feladata a bűncselekmények áldozatai illetve a potenciális áldozatok felé történő odafigyelés, érdemi segítségnyújtás.
Bekapcsolódva az Áldozatok Napja nemzetközi rendezvénysorozatba, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ÁJK) és Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdisziplináris Kutatóközpontja (AKIK) – az Öt Pont Egyesület támogató partnerségével – 2016. március hó 04. napján szakmai konferenciát szervez a Miskolci Egyetem ÁJK XX. sz. előadójában.
Az programnak otthont adó Kar és Kutatóközpont immár nyolcadik alkalommal szervez elméleti és gyakorlati szakemberek, hallgatók és érdeklődők számára a társadalmi problémák feloldását segítő, az alternatív konfliktuskezelési technikákat (pl.: a mediációt) ennek szolgálatába állító, jó gyakorlatot bemutató konferenciát.

A szakmai rendezvény előadói között köszönthetjük: Dr. Völner Pál parlamenti államtitkárt (Igazságügyi Minisztérium), Dr. Szeiberling Tamás főigazgatót  (Igazságügyi Hivatal), Dr. h.c. Szabó Dániel külügyi tanácsost(Magyar Református Presbiteri Szövetség), Dr. Dobos László elnököt (3KEMA), Budai Bernadett intézményvezetőt (Ökomenikus Segélyszervezet), Dr. Sáry Pál intézetigazgatót (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar), Bakk Tünde irodavezetőt (Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület), dr. Varga Ágnes kabinetmunkatársat (Igazságügyi Minisztérium), Dr. Balogh Beáta klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, igazságügyi szakértőt (Pszichotükör), Bak Zoltánné mentor-mediátort (Országos Mediációs Egyesület / B-A-Z Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály / Öt Pont Egyesület), Szathmáry-Király Orsolya trénert (Öt Pont Egyesület), Csemáné Dr. Váradi Erika elnököt (Miskolci Egyetem ÁJK Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpont).

A program keretében nem csak az áldozatsegítés jelenlegi intézményrendszeréről és jogi kereteiről kaphatunk képet, de megismerhetjük az áldozatok pszichológiai jellemzőit, szükségleteit is.

Az intézményközpontú áldozatsegítés külön gyűjti csokorba az állami szolgáltatásokat, a civil szervezetek illetve az egyházi intézmények munkájának sajátosságait.

Az áldozatfókuszú előadások az egyes, speciális kezelést, támogatást igénylő olyan áldozati csoportokról tudósítanak, mint a gyerekek, az idősek, vagy a családon belüli erőszak elszenvedői.
A rendezvény különös értékét adják ezek, a gyakorlatban dolgozó szakemberek által sokéves tapasztalattal összegyűjtött módszerek, melyek megismerése mindenki számára komoly segítséget nyújthat a trauma-élmények felismeréséhez, az érintettek megszólításához, viselkedésük megértéséhez.

A záró konferencia-elem olyan, a mindennapokban elhanyagolt kérdéskörre hívja fel a figyelmet, mint az áldozati helyzetből való kilépést segítő technikák, külön is kitérve a megbékélés akadályaival, elmaradásának lelki és egyéb következményeivel, a bocsánatkérés fontosságával, amire például a mediáció adhat keretet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek