2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tisztelgés az ápolók előtt

A Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében köszöntötték hétfő délután a Megyeházán az ápolókat, elismeréseket adtak át, illetve tiszteletbeli ápolóvá fogadták Török Dezsőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét.

Az ünnepségen többek közt részt vett dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja,  dr. Kovács János, megyei főjegyző, Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, intézményvezetők és ápolók.

A Himnusz eléneklését követően Szegedi Judit, a MÁÉ szakképzési bizottság elnöke nyitotta meg az ünnepséget. Emlékeztetett arra, hogy az ápolók munkájának a „tárgya” maga az ember, s nem csak a testtel, hanem a lélekkel is foglalkozniuk kell. Külön köszönetet mondott azoknak akik nem hagyták el szülőföldjüket, az emberért, a jövőért dolgoznak.

„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem” – idézte meg Kossuth Zsuzsannát, a magyar ápolás nagyasszonyát Török Dezső. Kiemelte humánumát, emberszeretetét, aki nagyszerű példakép a mai ápolók számára is. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére ezért is választotta az Országgyűlés Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává.

„Önkormányzatunk is nagyon fontosnak, elismerésre méltónak tartja az önök munkáját. A közgyűlés által alapított Szent Erzsébet Díjból minden évben kettőt adományozunk, az egyiket egy orvos, a másikat pedig egy ápoló kapja.

Megyénk nagy szülöttéről sem feledkeztünk meg. Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége bekerült a megyei értéktárba” – tájékoztatott a közgyűlés elnöke. Emlékeztetett rá, hogy  a betegellátással, gondozással kapcsolatos feladatokat jelentős részben az ápolók végzik. A szaktudás mellett nagy empátiára van szükség, egy jó szó, egy simogatás sokszor csodákra képes. Ezeket a hétköznapi csodákat köszönte meg Török Dezső az ápolóknak.

Dr. Kiss-Tóth Emőke szólt a Miskolci Egyetemen a három évtizedes múltra visszatekintő egészségtudományi képzésről. Ezt követően részletesen ismertette Kossuth Zsuzsanna kihívásokkal teli életútját, méltatta munkásságát. Kiemelte, hogy a hazafias tevékenysége mellett családanyaként is megállta a helyét.

Az egyesület ezüst kitűzőjét Agócs Tamásné, Szabóné Turzó Kinga és Szűcs Jánosné vehette át.  Zima Mónika egy Katona Klári slágert énekelt. Ezt követően tiszteletbeli ápolóvá avatták Török Dezsőt.  A miniszteri kitüntetésben részesült Gyöngyösi Zoltánnét és a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola szakoktatói munkacsoportját Lukács Lászlóné a MÁE megyei vezetője köszöntötte.

Az ünnepség hivatalos része ezzel véget is ért. Zárásként a ferenczisek adtak kulturális műsort, majd a Szózattal véget ért a megemlékezés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek