2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Kirill pátriárka és Ferenc pápa újabb találkozóját tervezik

Ferenc pápa és Kirill pátriárka legközelebbi találkozójának napirendjén szerepelni fog az Ukrajnában élő görög katolikusok problémája. „Reális időben és módon megoldást kell találni rá, hiszen Ukrajnában élő testvéreink szenvednek” – mondta Alekszander Volkov, Kirill pátriárka sajtó titkára újságíróknak Havannában pénteken, a két egyházfő történelmi találkozóját követően.
Tekintettel a magyar közszolgálati média által elhallgatott, vagy hiányos tájékoztatásra, a Magyar Békekör szombaton az alábbi hírösszefoglalót adta ki a Reuters és a TASZSZ jelentései alapján:
A keresztény egyházban közel ezer éve, 1054-ben bekövetkezett szakadás óta először találkozott egymással a római katolikus és az ortodox egyház vezetője. Kirill pátriárka és Ferenc pápa összeölelkezett egymással, és arcon csókolta egymást. A történelmi esemény helyszíne a szocialista Kuba volt pénteken. „Végre találkozunk! Világos, hogy Isten akarta így!” – fogalmazott Ferenc Kirillnek. „Beszélgettünk, mint testvérek” – mondta a találkozó után.
A két egyházfő közös felhívásban szólított fel a Közel-Keleten élő keresztények védelmére. „Keresztény testvéreinket és nővéreinket csaknem teljesen kiirtották sok közel-keleti és észak-afrikai országban, városban és faluban” – áll a közös nyilatkozatban, világos utalással az Iszlám Állam terrorizmusára. „Templomaikat barbárok módjára feldúlták és kifosztották, ereklyéiket megszentségtelenítették, műemlékeiket lerombolták” – írják. Szíriából és Irakból tömegesen vándorolnak el a keresztények – áll a nyilatkozatban -, melyben széles körű humanitárius segítséget sürgetnek.
A találkozót követően Alekszander Volkov, Kirill pátriárka sajtó titkára újságíróknak azt mondta, hogy az ortodox egyház nem zárja ki újabb találkozók lehetőségét. Hozzáfűzte: Kirill pátriárka és Ferenc pápa legközelebbi találkozójának napirendjén szerepelni fog az Ukrajnában élő görög katolikusok problémája. Reális időben és módon megoldást kell találni rá, hiszen Ukrajnában élő testvéreink szenvednek – mondta, emlékeztetve arra, hogy a görög katolikusokkal szemben oroszellenes és orosz-gyűlölő magatartást tanúsítanak Ukrajnában.
A nyilatkozatban felszólították Európát, hogy maradjon hű keresztény gyökereihez. Állást foglaltak az abortusz ellen, és a mellett, hogy házasság csak férfi és nő között köthető. Az ortodox egyház szigorúbb ezekben a kérdésekben, mint Ferenc pápa – jegyezte meg a Reuters.
A pápa és a moszkvai pátriárka ezeréves találkozását kommentálva a brit hírügynökség így írt: Kuba egyszerre látott vendégül két egyházi vezetőt. A találkozás akkor történt, amikor Keletet és Nyugatot mély ellentétek választják el Szíriával és Ukrajnával kapcsolatosan. Az orosz ortodox egyház szoros szövetségese a Kremlnek, a Kreml pedig Kubának. Az argentin pápa elősegítette a közeledést Kuba és az Egyesült Államok között, és több mint ötven év után helyreállt a diplomácia kapcsolat köztük. Kuba közvetítői szerepet játszik a kolumbiai kormány és a gerillák között. Minderre tekintettel Ferenc pápa azt mondta: ha ez így megy tovább, Kuba az egység központjává lesz!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…