2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Uniós fellépés az emberkereskedelem ellen

Az emberkereskedelem elleni fellépésről tartották vitát az Európai Parlament eheti plenáris ülésén Strasbourgban. A téma napirendre vételét a testület nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottsága kezdeményezte, melynek munkájában Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője is részt vesz.

A kényszermunkában, szexuális kizsákmányolásban vagy bűnözésre való kényszerítésben testet öltő emberkereskedelem a rabszolgaság modern formája, amely jelentős anyagi hasznot termel a szervezett bűnözés számára. Pontos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de az Europol számításai azt mutatják, hogy az emberkereskedelem egyre jelentősebb méreteket ölt. Becslések szerint 2,5 millió embert kényszerítenek munkára vagy prostitúcióra szerte a világon.

Az áldozatok többsége nő vagy gyermek, így Gurmai Zita fontosnak tartja, hogy az emberkeskedelemről szóló tanácsi kerethatározat készítése során külön figyelmet szenteljenek a nőknek és a gyermekeknek. A képviselőasszony egyetért azon véleményekkel, amelyek szerint a szexuális és nemi alapú erőszak elleni uniós fellépéshez elengedhetetlen, hogy pontos adatok álljanak rendelkezésre. Az MSZP-s EP képviselő írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: az áldozatok védelme pénzbe kerül, amelyet bölcsen és jó helyen kell elkölteni, és ehhez elsőként megbízható adatokra van szükség. A képviselőasszony továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy míg egyes tagállamokban jól szervezettek és bárki számára elérhetőek az áldozatvédelmi programok, addig más tagállamokban nem is törődnek a problémával. Ezért Gurmai Zita javaslatot tett egy európai (legalább minimum) standard létrehozására, amely praktikus megoldásokkal és statisztikai adatok gyűjtésével kezelné az ismert és a fel nem fedezett esetek problémáját.

-OS–

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek