2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Magyar Békekör: Katonapolitikai előadás Szíriáról

Fokozatosan, de biztosan visszaszorul az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, egyre több területet veszít, és az Egyesült Államok is belátja, hogy véget kell vetnie kettős játékának, ki kell vennie részét az IÁ elleni harcból – hangzott el azon a katonapolitikai előadáson, amelyet Katona Gábor ny. őrnagy tartott vasárnap délután a Magyar Békekörben.

A terrorizmus ellen Oroszország 55 repülőgéppel és helikopterrel vesz részt. A koalíció Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal történt kibővülése következtében szorult helyzetbe kényszerült IÁ most arra törekszik, hogy szétterítse maradék erejét Afganisztánba, Líbiába és ahová csak tudja. Egyidejűleg Európában is toboroz szélsőségeseket, illetve kalandvágyó embereket, köztük feláldozható nőket. Terveit csak széles nemzetközi összefogással lehet meghiúsítani – mondta az előadó.

Törökország saját szövetségesei körében is tarthatatlan helyzetbe került amiatt, hogy az Erdogan család összejátszik az Iszlám Állammal, és busás hasznot húz a vele folytatott kereskedelemből. Török titkosszolgálati tisztek leplezték le a török elnök kőolajügyleteit, többjüket be is börtönözték „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva, de Oroszország olyan konkrét szerződések birtokába jutott, amelyek alapján megalapozottan állíthatta, hogy az Erdogan család hordónként 15-20 dollárért vásárol kőolajat az Iszlám Államtól Szíriából és Irakból. (Az olaj világpiaci ára 50 dollár körüli.) A térség fölött keringő orosz műholdak segítségével azt is rögzítették, hol és mikor lépték át a török határt azok a tartálykocsik, amelyek a terroristák kezén lévő olajkutakból származó nyersolajat szállították Erdogan fia olajvállalatának tárolóiba. A török elnök és családja napi 3-5 millió dollárt vág zsebre a bűnös tranzakció révén. A gazdagodás másik forrása a műkincs-csempészet: az Iszlám Állam Törökországba csempész Szíriából elrabolt több ezer éves műkincseket, amit pedig nem tud elemelni, elpusztítja.

Az előadást követő beszélgetésen szó esett a politikai rendezés lehetőségéről, és arról, hogyan lehetne visszailleszteni a társadalmi életbe Aszád elnök nem terrorista politikai ellenzékét, és nemzeti megbékélést elérni. Katona Gábor elmondta, hogy Aszád elnök kész együttműködni mindazokkal, akik nem terroristák és kezükhöz nem tapad vér. Ezt bizonyítja a szíriai szabad hadsereg és a hivatalos szír haderő közti erősödő szövetség az IÁ elleni harcban, és közös fellépésük Aleppo felszabadításáért. Katona „fasiszta diktatúrának” nevezte az Iszlám Államot, és elmondta, olyan tömegsírokat találtak, amelyekben 60 éves emberek, továbbá nők és gyerekek tetemeit földelték el.

A beszélgetésen elhangzott, hogy korai volna még győzelmet kiáltani, mert csupán légi csapásokkal nem lehet felgöngyölíteni az IÁ-t, ahhoz szárazföldi erők bevetése is szükséges. Kérdés, vajon a szír haderő, iraki, iráni és hezbollah segítséggel képes lesz-e rá, vagy szélesebb külső beavatkozás is szükséges hozzá. +++

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek