2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Már nincs sírdogálás, de izgalom igen...

Már nincs sírdogálás, de izgalom igen…

Perceken belül megnyílik a fotókiállítás a mezőkövesdi Közösségi Házban. A kollégák körbefogjak az itt jelenlévő Kollár Lajos hegymászót, aki a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat egyik alapítója, és hallom faggatják a kiállításról és Erőss Zsoltról is.

Már nincs sírdogálás, de izgalom igen... Már nincs sírdogálás, de izgalom igen...

Kollár Lajosról azt tudjuk, hogy a hegymászást 1972-ben kezdte. Tátra, Alpok, Kaukázus, majd az 1997-es és a 2001-es sikeres Grönland expedíció szervezője és résztvevője. A 2003-as Gasherbrum; a 2005-ös MOL-K2 (8035, és 8611 m. Karakorum – Himalája, Pakisztán); a 2006-os Dhaulagiri (8167 m. Himalája, Nepál); a 2007-es Hidden Peak (8068m.) és Broad Peak (8047m. Karakorum-Himalája, Pakisztán); és a 2008-as Makalu (8463 m. Himalája, Nepál) expedíciók vezetője, szervezője volt, s hogy 59 évesen is kiváló erőnléttel készül az újabb és újabb expedíciókra, de Én igazán arra voltam kíváncsi, hogy hogyan éli meg a család ezt a szenvedélyt.

Csilla, már 12 éve a hegymászó párja:- Persze eleinte volt sírás rívás a búcsúzásnál, de ma már nincs ilyen. Nagyon izgulok, de nagyon bízom benne, mert olyan vérprofi, -mondja.

 

-Soha nem akarta lebeszélni egy-egy veszélyes útról?

– Soha. Ez a szenvedély, nagyon összetett dolog,mert amennyi veszéllyel jár, annyi pluszt is ad nekik emberileg. Gondoljon csak most Erőss Zsolt viselkedésére a baleset után. Ugye nem hétköznapi az-az erő amivel rendelkezik. Ilyen a párom is.Ha pedig neki valami ilyen jó, és ez az élete, akkor miért akarnám lebeszélni? Úgy sem lehet, akkor miért nehezítsem meg a dolgát, inkább segítem ahol tudom.

 

– Milyen érzés amikor a balesetekről hall?

– Persze mindannyiunkat megráznak a balesetek, halálesetek,Őket is ahogy Lajostól tudom, de ez benne van a pakliban, s ezt mindannyian tudjuk. Ez szinte természetes velejárója ennek a sportnak. Az csodálatos ahogy Ők viselkednek, s gyászolnak, s szinte a lehetőségekhez mérten kegyhelyeket hoznak létre az ilyen helyszíneken.

 

– Ön mászik hegyet?

– Nem, soha nem jutott eszembe.

 

– Nem is kapacitálta a párja?

– Nem. Tudja, hogy nem mennénk vele.

 

– Ez nem csak veszélyes, de drága hobbi is…

– Így igaz. Lajos emberfelettien sokat dolgozik év közben azért, hogy összeszedje a következő expedícióhoz szükséges pénzt. Ezt sem tudná megtenni, ha nem lenne benne ekkora erő és kitartás.

 

-Mikor izgulhat legközelebb?

– Szeptemberben tervezik a következő expedíciót.

 

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek