2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Simon: „ne a dolgozókat szalámizzák!”

A Fidesz és a Jobbik nyugdíjas-szeretgető versenyt rendezett a közgyűlésen, az MSZP fizetésemelést követelt.

Ki szereti jobban a nyugdíjasokat? Gyakorlatilag erről vitatkozta végig a miskolci önkormányzat novemberi közgyűlését a Fidesz és a Jobbik csütörtökön.

„Munkában megőszült emberek jelezték, hogy a Jobbik sajnálja tőlük a tízezer forintot, amit a Salkaházi programon belül kapnak” – közölte már a közgyűlés elején dr. Kriza Ákos fideszes polgármester, üzenve minden nyugdíjasnak, hogy ők bizony nem ilyen csúnyák, ők megvédik a város nyugdíjasait. Miután a minimális mennyiségű napirendet végigvették, napirend után, a közérdekű bejelentések között szinte minden fideszes képviselő szót kért, s közérdekűleg bejelentette, hogy a Jobbik rátámadt a miskolci nyugdíjasokra, s szegény nyugdíjasok ezt nagyon rossz néven veszik. Hubay képviselő még egy állítólagos 87 éves bácsi állítólagos üzenetét is tolmácsolta, miszerint a jobbikos képviselők menjenek szépen haza, s kérjenek a szüleiktől egy pofont, amiért nem tisztelik az időseket.

Mindez azért, mert Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője néhány nappal ezelőtt bírálta a Fidesz által tavaly elindított Salkaházi programot, mondván, szerintük nem ezekkel az eszközökkel segíthetnek a nyugdíjasokon a legjobban. Most viszont, hogy demagóg össztűz rájuk zúdult, máris visszatáncoltak, Badány Lajos például kijelentette, hogy a jobbik dehogyis támadja a Salkaházi programot, sőt, meg is fogja azt tartani.

Dr. Simon Gábor szocialista frakcióvezető a hozzászólásdömping befejeztével rámutatott: a két pártnak nem arról kellene vitatkoznia, hogy ki szereti jobban a nyugdíjasokat, hanem azokkal az ügyekkel kellene foglalkozni, ami valóban probléma a városban. Például, hogy a kiskertbérlőkkel továbbra sem igyekszik szerződést kötni a MIK, noha ezt a törvény már lehetővé teszi (mint ismert, a szocialisták többszöri figyelemfelhívó akciói, törvénymódosító javaslatai hatására végre sikerült elérni, hogy módosítsák a földtörvényt, s az államtól, önkormányzatoktól ismét bérelhessenek földet azok, akik ezt korábban, a tiltó szabályozás életbe lépése előtt megtehették). De nem beszélnek arról sem, hogy a Miskolci Vízmű Kft. már nyolcadik hónapja képtelen rendbe tenni az informatikai rendszerét, a számlákat egyáltalán nem, vagy jelentős késéssel küldik ki a fogyasztóknak. Arról sem esik szó, hogy a több százmillió forintnyi közpénzzel kitömött propagandagépezet, a Miskolci Naplót kiadó, illetve a Miskolc TV-t és a minap.hu-t működtető Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. élén még mindig egy olyan vezető áll, aki ellen hűtlen kezelés vádjával éppen bírósági eljárás folyik.

A legfontosabb mégis az, hogy a közlekedési dolgozók sztrájkra készülnek, mert a város 100 százalékos tulajdonában álló Miskolc Holding nem hajlandó nekik megadni azt a 3 százalékos béremelést, amit még idén tavasszal megígértek. Azt persze nem tudni, hogy a Holding állítása igaz-e, vagyis, hogy valóban nincs forrás a béremelésre (a Holding – ahogyan Simon fogalmazott – „a város fekete doboza”, melynek működését és gazdálkodását nem ellenőrizhetik az ellenzéki képviselők), azt viszont igen, hogy a cég a dolgozók megosztásával igyekszik a problémát kezelni. A Holding egy korábbi javaslata értelmében ugyanis azok megkapnák a béremelést, akik nélkülözhetetlenek a szolgáltatás fenntartásához (például a buszvezetők és a villamosvezetők), a többiek viszont nem. „Ne a dolgozókat szalámizzák, hanem adják meg azt a béremelést, amelyre korábban ígéretet tettek” – jelentette ki dr. Simon Gábor.

Az új iparűzési adórendelethez benyújtott MSZP-s módosító indítványt „természetesen” nem támogatta a Fidesz. Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP azt javasolta, hogy emeljék meg az adómentességi határt 1 millió forintról a törvény által lehetővé tett maximumra, 2,5 millió forintra. Ez mintegy 60 millió forintnyi adóbevétel-kiesést jelentene évente, viszont 1600 miskolci munkahelyet biztosító vállalkozásnak könnyebbséget hozna. Annak ellenére nem támogatta ezt a javaslatot a városvezetés, hogy a vita során azzal büszkélkedtek, már októberre sikerült teljesíteniük az idei évre vonatkozó 7,3 milliárdos adóbevételi tervet. A 2010-ben radikális adócsökkentéssel kampányoló párt képviselői most azt mondták, hogy az MSZP javaslata csökkentené az adófizetési morált, s ha elfogadnák a javaslatukat, szerintük a következő az lenne, hogy senki se fizessen adót.

A Fidesz a szavazáskor ennek megfelelően leszavazta a módosító indítványt, majd a jobbikos képviselőkkel karöltve elfogadta az új iparűzési adórendeletet.
eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek