2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vasárnaptól Hóügyelet

Miskolc, 2015. november 12. – 2015. november 15-e és 2016. március 15-e között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok ellátásához hóügyeletei diszpécserszolgálatot működtet a városüzemeltetési közszolgáltatás keretein belül.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a Hóügyelet diszpécserszolgálata irányítja és koordinálja, a feladatot pedig a közbeszerzési eljárás eredményeként a MIREHUKÖZ Kft. látja el 10 darab speciális munkagéppel. Ezzel a város életében először, teljes egészében az önkormányzat cégei végzik a hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel kapcsolatos munkákat a városban.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkavégzésnél elsősorban a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől érkező jelzések kerülnek teljesítésre, ami elsőként a nagy forgalmú közösségi közlekedéssel érintett utak, autóbuszvonalak gépi síkosságmentesítését jelenti. Amikor a kiemelt útvonalakon a munkavégzés megtörtént, akkor kerülhet sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra.

A közterületek kézi síkosságmentesítését közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel a Városgazda Kft. végzi. A munka szervezése az előző évek gyakorlatához hasonlóan az előttünk álló téli időszakban is úgy történik, hogy elsőbbséget élveznek a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák takarítási munkái, valamint a villamos- és buszmegállók síktalanítása.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáknál az engedélyezett és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagok kerülnek felhasználásra, így a főutcán környezetbarát ásványi anyag, Lillafüreden és Miskolctapolcán homok, a város más részein útszóró só és homok keveréke.

Ezen a héten 134 helyszínre szállítják ki a téli síktalanításhoz használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket jól megközelíthető, forgalmas közlekedési csomópontokba, amelyek a kézi hóeltakarítást végzők munkájához biztosít szóróanyagot.

Folyamatos a készletek feltöltése is, homokból 800 tonnát, útszóró sóból 1200 tonnát és folyékony kalcium-kloridból 50 ezer litert szerez be a MIREHUKÖZ Kft. Utóbbit környezetvédelmi megfontolások és hatékonysága miatt alkalmazzák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

A Hóügyelet – ahogy eddig is – fogadja november 15-étől a lakossági bejelentéseket is, a 06-70-685-200006-70-685-2000 telefonszámon vagy a hougyelet@varosgazda.hu email címen. Az időjárási előrejelzések szerint még nem kell számítani síkos utakra, járdákra, valamint havazásra, ezért az indulásnál készenléti diszpécserszolgálat működik az időjárás kedvezőtlen változásáig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek