2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Magyar Békekör Ferenc pápa magyarországi látogatásának elvetéséről

A Magyar Békekör értesülése szerint Ferenc pápa azért vette le a napirendről magyarországi látogatásának tervét, mert a leghatározottabban ellenzi az Orbán-kormány szögesdrót politikáját, és nem akar olyan színben feltűnni, mintha a Szentszék támogatná, vagy akár csak tudomásul venné a menekültekkel szemben kirekesztő, az emberi méltóságot sértő cselekedeteket, mely szemben áll az evangélium szellemével – tudatta a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum hétfőn.
A befogadást és a menekültek megsegítését hirdető pápa embertelennek tartja Orbán Viktor kormányának a migránsokkal szemben tanúsított politikáját és személyes magatartását – idézte az MSZF egy vatikáni ügyekben jártas olasz forrás véleményét.

A Magyar Békekör szeptember 18-án levélben hívta fel Ferenc pápa figyelmét arra, hogy Magyarországon mesterségesen gerjesztett félelembe ütközik a menekültek befogadása, és idegenellenes uszítás tapasztalható. „Kelet-Európa egyes kormányai türelmetlen politikával hatnak az emberek érzelmeire. Ennek legkézzelfoghatóbb megnyilvánulása a bevándorlás feltartóztatását célzó pengés drótfal a magyar-szerb határon, egy újabb fal felépítése a magyar-horvát határon, és egy harmadik fal felépítésének terve a magyar-román határon, egyidejűleg a válságállapot kihirdetésével Magyarország több megyéjében, a szabadságjogok korlátozásával” – írták többek között.

A Békekör arra kérte a pápát, vegye fontolóra egy világkonferencia megtartását a Katolikus Világegyház és a Civil Társadalom részvételével, hogy szembeszegüljenek a fenyegető, egyes esetekben máris tapasztalható elembertelenedéssel, és közösen hintsék el egy emberibb jövő erkölcsi értékeit, jó szolgálatot téve az emberiségnek, nehogy utat tévesszen.

A Magyar Békekör levelében utalnak a magyar katolikus egyház megosztottságára a migráció és a befogadás kérdésében, és megírták, hogy „Erdő Péter bíboros érsek is embercsempészethez hasonlította a bevándorlók megsegítését, mielőtt Őszentsége arra kérte volna a templomokat és az egyházi közösségeket, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot.” +++

A Ferenc pápának írt levél teljes szövege olvasható: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=926:van-lehetseg-a-nepvandorlas-megszuentetesere-a-magyar-bekekoer-sajtotajekoztatoja&catid=2:magyar

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek