2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Linz búcsúzik a 2009-es európai kulturális fővárosi címtől
Linz búcsúzik a 2009-es európai kulturális fővárosi címtől

Linz búcsúzik a 2009-es európai kulturális fővárosi címtől

Linz búcsúzik a 2009-es európai kulturális fővárosi címtőlSzámtalan program, elégedett turisták tömegei, maradandó látványosságok és néhány kudarc a Linz2009 programsorozat mérlege. A Duna partján fekvő osztrák város Vilniussal, Litvánia fővárosával együtt töltötte be tavaly az Európa Kulturális Fővárosa címet. Kétszázhúsz program keretében hétezer rendezvényt bonyolítottak le Linzben, a látogatók száma meghaladta a 2,8 milliót. A városvezetés és az idegenforgalom elégedett: míg a nemzetközi gazdasági válság miatt az ország több más részét a korábbinál kevesebb turista kereste fel tavaly, addig a Linzben eltöltött vendégéjszakák száma több mint tíz százalékkal 638 ezerre nőtt.

Franz Dobusch polgármester szerint Felső-Ausztria tartomány székhelyének sikerült a korábbi iparvárosi arculattal szakítva modern, nyitott, sokszínű város képét kialakítania magáról.

A programsorozat előkészítése még 2005-ben kezdődött, az EKF-évhez kapcsolódó első rendezvények 2006-ban voltak. Martin Heller, a programsorozat svájci koordinátora szerint az osztrák város nemcsak kulturális, hanem társadalmi és turisztikai fejlődésen is keresztülment azóta. Emellett a linziek olyan mértékben büszkék városukra, ami három évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna – mondta.

A programokban jelentős szerepet kapott a Duna, mint európai városokat összekötő folyam. A kínálatot illetően a szervezők nem annyira a nagy rendezvényekre, mint inkább a sok kisebb, de sokszínű kínálatot nyújtó programra törekedtek.

A legnagyobb sikernek a linzi háztetőkön berendezett rendhagyó kiállítás bizonyult, ezt 272 ezren keresték fel. A második legvonzóbb program a júliusi Flaszterparádé (Pflasterspektakel) című utcaművész fesztivál volt 210 ezer érdeklődővel.

Az EKF-rendezvényekre emelt vagy felújított létesítmények közül több maradandóan hozzájárul a városképhez és a kulturális kínálathoz, például az Ars Electronica Center (AEC) kiállítási központ és a linzi kastély új szárnyépülete. Lebontják és az eredeti helyszíntől távolabb hűtőházként hasznosítják viszont a Bellevue kiállítási csarnokot.

A költségvetési mérleget 806 ezer euró többlettel – saját megfogalmazásuk szerint „vastartalékkal” – zárták a szervezők.

Szilveszterkor látványos tűzijátékkal és szabadtéri koncertekkel búcsúzott Linz az évtől és a kulturális fővárosi címtől. 2010-ben Pécsett, a Ruhr-vidéken és Isztambulon a sor, hogy bemutatkozzon Európának. A pécsi programsorozat vasárnapi ünnepélyes megnyitója előtt néhány nappal, csütörtökön Baranya megye székhelyének küldöttsége Bécsben személyesen is átveszi a stafétát Linztől.

 

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…