2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az önismeret rögös útja

A Vadon, Cheryl Strayed önéletrajzi alapú könyve, hetekig vezette a New York Times bestseller listáját. A regény, Cheryl a Pacifikus Túraösvényen való, több mint ezer kilométeres, megpróbáltatásokkal teli túrájáról szól. Már a kezdetekkor sem volt kérdés, hogy a regény filmvászonra fog kerülni, így tavaly Reese Whitherspoon főszereplésével bemutatásra került a Vadon a mozikban. Nem véletlen a regény sikere; a szerző zarándoklata hihetetlen mértékben inspiráló, egyúttal felbecsülhetetlen önismereti lecke is.


Cheryl Strayed élete darabokban hevert, amikor rátalált egy túrakönyvre egy sportboltban. Házassága a saját hibájából megromlott, édesanyja halálát képtelen volt feldolgozni, ő maga pedig a drog rabja lett. Nem látott kiutat a nehézségekből, ám a magányos zarándoklat ötlete azzal a lehetőséggel kecsegtette, hogy reflektálhasson, tisztába jöhessen önmagával és szembenézhessen fájdalmával. Így vált a hosszú túra Cheryl céljává.

Számos alkalommal ütközött nehézségekbe Cheryl, kezdve attól, hogy nagyon felkészületlenül vágott neki a távnak, egészen a kínzó izomlázakig, ám elképesztő akaraterejének is kitartásának köszönhetően sikerült felülkerekednie az útjába gördülő akadályokon. A könyv olvasása olyan érzés, mintha mi magunk is Cheryllel tennénk meg a túrát, annak minden viszontagságával együtt. Cheryl példáján keresztül ismerheti meg az olvasó, hogy miért nem jó az, amikor valaki csak menekül egész életében, ahelyett, hogy szembenézne az ezt kiváltó okokkal továbbá, hogy a legelkeserítőbb helyzetekből is van kiút, ha rendelkezünk kellő lelkierővel és kitartással.

Túrája során, Cheryl számos érdekes emberrel találkozott, valamint gyönyörű és változatos tájakat ismert meg, melyek az olvasó szemei előtt is életre kelnek a színes leírásoknak köszönhetően. Aki egy rendkívüli izgalmakkal teli, dinamikus cselekményű könyvet vár, az csalódni fog; a Vadon segít elmerengni és megtalálni az önmagunkhoz vezető utat, lassú folyóként csordogál, hiszen a spirituális megtisztuláshoz vezető út rögös. Vajon Cheryl végül képes volt megbocsájtani önmagának? Mennyire sikerült szembenéznie a múltbéli problémáival?

A Vadon egy lebilincselő, igaz történet s egyben őszinte vallomás az önismeretről, a bátorságról, kitartásról és a halál elfogadásáról. Kedvelni fogják mindazok, akik a túrázás szerelmesei, csakúgy, mint bárki, aki egy megindító és inspiráló történetet szeretne olvasni olyasvalakiről, aki legyőzte saját korlátait és bátran szembenézett a múltjával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…