2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Befejeződik az avasi városrehabilitációs projekt

SZOCIÁLIS CÉLÚ VÁROSREHABILITÁCIÓ AZ AVAS-DÉLI LAKÓTELEPEN
Lakhatási feltételek javítása, energiahatékonyság növelése, lakókörnyezet rendezése, valamint a közösségi kohézió erősítése – ezt vállalta Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Szociális célú városrehabilitáció Miskolc Avas-dél akcióterületen” című mintaprojekt megvalósításával. A 2014. március 31-én indult projekt 2015. június 30-án zárul.

Az avas-déli lakótelepen kiemelt fontosságú a gyermekes családok, a középkorúak és a nyugdíjasok segítése, a munkaerőpiacra bekerülők támogatása, a lakóközösségek együttműködésének erősítése és a szabadidő hasznos eltöltése. Az Avas városrészben megvalósult mintaprojekt alapvető célja volt, hogy jövőképet nyújtson az itt élőknek. A programban ezért szerepelt a lakhatás-, illetve a lakókörnyezet feltételeinek javítása, ezzel kedvezőbb lakásfenntartási költségek elérése, valamint a közösségi kohézió erősítése, ehhez kapcsolódóan pedig a mentális problémák csökkentése. A „Szociális célú városrehabilitáció Miskolc Avas-dél akcióterületen” című projekt megvalósítása a „Közösségi ház felújítása” projektelem munkaterületének átadásával kezdődött meg még tavaly márciusban. Az épületenergetikai felújítások, a környezetrendezés, a szabadidőpark kialakításának kivitelezési munkái 2014 áprilisában indultak.
A projekt keretében az Avas-dél akcióterületen a következő fejlesztések valósultak meg:
•    Szilvás u. 1-7. sz. alatti 60 lakásos társasház energiakorszerűsítési felújítása;
•    Szilvás u. 15. sz. alatti épület 15 lakásának felújítása a panelprogram mintájára;
•    a lakóházak környezetrendezése a Green City alapelvekkel összhangban;
•    szabadidőpark kialakítása az Avas és az Egyetemváros közötti területen;
•    közösségi tér kialakítása a Szentgyörgy u. 42-44. sz. alatt található helyiségekben;
•    közösségszervező tevékenységek megvalósítása, 10-21 év közötti fiatalok képzése és foglalkozások szervezése részükre;
•    támogatási alap létesítése civil szervezetek számára a közösségi összetartás erősítésére és a mentális problémák kezelésére.
•    A projekt részelemeként Miskolc Önkormányzata pályázatot hirdetett civil és nonprofit szervezetek számára, hogy közreműködésükkel a projekthez kapcsolódó közösségi tevékenységeket még szélesebb körre terjessze ki. Az összességében 20.320.000 forintos pályázati keretből megvalósult projektelemben 11 civil és nonprofit szervezet – művészeti, sport, családsegítő, ismeretterjesztő tevékenységet folytató egyesület és alapítvány – a helyi adottságok ismeretében kiegészítő akciókat, tevékenységeket, rendezvényeket szervezett a projekthez kapcsolódóan, a célcsoportok igényeinek megfelelően. Az úgynevezett mini-projekteket a Szépmesterségek Alapítvány, az Eleven Föld Szociális Szövetkezet, a Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesület, az Öt Pont Egyesület, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, a Miskolci Családokért és Segítőkért Alapítvány, a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub, a Musical Műhely Miskolc, a Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvány, az Ifjúságért Alapítvány valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Alapítvány valósította meg.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult „Szociális célú városrehabilitáció Miskolc Avas-dél akcióterületen” projekt elszámolható összköltsége 100%-os támogatás mellett 399.994.175 forint. Miskolc Önkormányzatára eső támogatás mértéke 171.200.000 forint, a konzorciumi partnerekre eső támogatás 228.800.000 forint.
A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek