2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sajókeresztúri fejlesztések

SIKERESEN ZÁRULT SAJÓKERESZTÚRON “A KULTURÁLIS ÉS NEVELÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS ERŐSÍTÉSE TANÓRÁN KÍVÜLI TEVÉKENYSÉGEKKEL SAJÓKERESZTÚRON ÉS TÉRSÉGÉBEN” CÍMŰ PÁLYÁZAT
2015. június 30-án zárul Sajókeresztúron a TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0089 azonosító számú, „A kulturális és nevelési együttműködés erősítése tanórán kívüli tevékenységekkel Sajókeresztúron és térségében” elnevezésű projekt.
A sajókeresztúri Művelődési Ház, Községi és Iskolai Könyvtár a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 2013. évben pályázatot nyújtott be, melyet sikeresen elnyerve 10 hónapon keresztül valósultak meg az intézmény, és annak partnerintézményei között kulturális programok – többek között – témanapok, szakkörök, táborok, kirándulások.

A projekt ideje alatt öt település hat partnerintézménye részvételével különféle szakkörök, vetélkedők, tehetséggondozás, táborok, kirándulások, témanapok résztvevői lehettek az érdeklődő gyerekek.
­    Több intézményben zajlott néptánc, helytörténeti, szakkör, valamint matematika tehetséggondozás heti vagy havi gyakorisággal.
­    Egy alkalommal folklór témanap szervezésére került sor, ahol a karácsonyi (decemberi) időszakot körülvevő hagyományok ápolása volt a cél.
­    Az egészségnap alkalmával az egészséges életmód és egészségmegőrzés élvezett prioritást, nagy hangsúlyt helyeztünk a testmozgás, és az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozására. A programot vendégelőadók (Katus Attila világ- és európai aerobik bajnok, életmód tanácsadó és mentőautós bemutató) meghívásával színesítettük. A témanaphoz kapcsolódóan a pályázati forrásból elkészülhetett „Az egészségügyi kiadvány”.
­    A Fenntarthatósági témanap keretein belül – többek között – a fenntartható fejlődéssel foglalkoztunk. Előadóink segítéségével a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás problémakörét vizsgáltuk. A szakmai környezetkutató- és környezetvédelmi előadók mellett Szabó Ádám sztárvendéget köszönthettük. A témához kapcsolódó „Fenntarthatósági kiadványt” vihették magukkal a gyerekek.
­    A szavalóversenyek alkalmával a gyerekek meghatározott témakörökben versenghettek és könyvjutalomban részesültek.
­    A témahét keretein belül a színjátszó-kulturális tábor résztvevői a színjátszás alapvető ismereteit sajátíthatták el és különféle kulturális programokban vehettek részt. A tábort a projekt záró rendezvénye – műsoros est – a gyerekek által a tábor ideje alatt begyakorolt előadás zárta.
­    A megszerzett tudást budapesti és főváros közeli (Visegrád, Szentendre) múzeumok látogatásával mélyítettük, kiegészítve egyéb nevezetességek megtekintésével.
Az előadások, szakkörök, táborok, kirándulások, témanapok alkalmával igyekeztünk a mindennapi életben is alkalmazható, a gyermekek érdeklődési körének megfelelő témákat és előadókat választani, hogy az itt megszerzett tudás hasznos és élményekkel teli legyen.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni a résztvevő partnerintézményeknek: a szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskolának, a sajókeresztúri Eötvös József Általános Iskolának, a sajókeresztúri Csoda-Vár Egységes Óvoda és Bölcsödének, a sajóvámosi Arany János Általános Iskolának, a sajóecsegi Napközi Otthonos Óvodának, az arnóti Weörös Sándor Általános Iskolának, a szakmai megvalósítóknak, közreműködőknek és intézményünk fenntartójának – Sajókeresztúr Község Önkormányzatának. Ennek köszönhetően a pályázatban résztvevő több sajókeresztúri és környékbeli gyermek gazdagodhatott tudással, élménnyel és műveltséggel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek