2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rákóczi, Szerencs, megyenap

„Minden közösség életében fontosak a közös ünnepek, amelyek erősítik az összetartozást, alkalmat adnak a múlt felidézésére, jelen értékelésére és a jövő céljainak a megfogalmazására” – magyarázta megnyitóbeszédében Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke miért is hívták életre a megyenapot. Az első seregszemlének a szerencsi Rákóczi-vár adott otthont.

Lezsák Miklós gyűjteményéből összeállított, Szerencshez kötődő fejedelmeket bemutató kiállítás megnyitójával indult a nap. Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere mondott köszöntőt.

Nemzetközi sajtótájékoztatóval folytatódott a nap, amelyen a partner régiók delegációi vettek részt a felvidéki Kassa megyéből, a lengyelországi Sziléziából és a Kárpátaljai vajdaságból, valamint a német Rheingau-Taunus-Kreisből.  Valamennyi partner hitet tett a sokoldalú együttműködés fejlesztése mellett, nagyszerű ötletnek tartották az összetartozást erősítő megyenapot.

Ringer István tárogató jelével és Kelemen Csaba Rákóczi imájával indult az ünnepi megnyitó, amely keretében a közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy megyénk büszke kurucos múltjára, a hagyományokra, ezért is választották II. Rákóczi Ferenc Magyarországra visszatértének és a szabadságharc kezdetének dátumát a megye napjának. Szerencs városa pedig, mint egykori Rákóczi birtok méltó színhelye a közös ünnepnek. Zdenko Trebula, Kassa megye elnöke ugyancsak megemlékezett a Rákóczi hagyományokról, Emlékeztetett rá, hogy a két határmenti megye közt régtől jó kapcsolat van, amelyet folytatni kívánnak. Grzegorz Wolnik, a sziléziai regionális közgyűlés elnöke  élőnek és fejlődőnek nevezte az együttműködést. Wojciech Buczak, a kárpátaljai vajdaság helyettes marsalja kiemelte, hogy a magyar-lengyel-szlovák partnerek közös érdeke a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia útvonal megépítése. Günter Retzmann, Rheingau-Taunus-Kreis járási közgyűlés elnöke a szabadság és az összefogás jelképének nevezte II. Rákóczi Ferencet, megköszönte a német egysítést  elősegítő egykori határnyitást. Szorgalmazta a két térség közötti kapcsolatok erősítését.

Koncz Ferenc  megköszönte, hogy az első megyenapnak városa adhat otthont. A vár nem csak a múltat jelenti, hanem szerves része a város életének. Az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet a kitűnő hegyaljai borokra és a csokira, mint helyi értékre.

A köszöntőket követően a Perecesi Bányász Fúvószenekar játékával kezdetét vette az egész napos kulturális kavalkád, amelyet lengyel és szlovák előadók fellépése is színesített, de nagy sikert aratott a rendőrség kommandós bemutatója is. Bánné dr. Gál Boglárka, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében szólt az értékmegőrzős, ápolás fontosságáról, az értéktárról. „Az eddig elvégzett munka is igazolja azon meggyőződésünket, hogy a korábban sokszor sematikusan nehézipari vidékként beállított Borsod-Abaúj-Zemplén megye számtalan megőrzésre, ápolásra, továbbadásra méltó emlékkel rendelkezik.”

A beszédet követően  a közgyűlés elnökének társaságában átadták a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége díjat hat kategóriában. Garadnai pisztrángtenyésztés (agrár és élelmiszergazdaság szakmai kategória) Miskolci Területi Értéktár Bizottság. Zsóry Gyógy és Strandfürdő (egészség és életmód) Mezőkövesdi Területi Értéktár Bizottság.Vizsolyi református templom (épített környezet) Vizsolyi Református

Egyházközösség. Hollóházi porcelán (kulturális örökség) Hollóházi Területi Értéktár Bizottság. Megyer-hegyi tengerszem (természeti környezet) Sárospataki Területi Értéktár Bizottság. Cigándi apróbéles (turizmus és vendéglátás) Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány.

A vár lovagtermében kiállított Magyar Értékek Vándortérképét Bánné dr. Gál Boglárka mutatta be. Ezt követően a vendégek ellátták ujjlenyomatukkal a nagy méretű textilből készült Magyarország térképet és a kódexbe beírhatták az értékőrzéssel kapcsolatos gondolataikat.

A nagyobb várudvaron és a színházteremben mentek a színpadi produkciók, a kisebb udvaron pedig megyénk értékeiből rendeztek bemutatót. A délelőtti szemerkélő esős idő délutánra megjavult, s Pál Dénes koncertjére megtelt a nézőtér. A megyenap fénypontjaként A Fejedelem című musicalt mutatták be. Az előadás előtt Török Dezső mondott köszöntőt.

Emlékeztetett megyénk és a Rákócziak, ezen belül a család és Szerencs kapcsolatára. Kiemelte, hogy II. Rákóczi Ferenc integráló személyiség volt. A megyei önkormányzat ápolja a hagyományokat. Ezt a célt szolgálja a musical bemutatója is, amely valójában megkoronázta a napot. A sok évszázados falak közt megelevenedett II. Rákóczi Ferenc és kora. A közönség vastapsával ért véget az előadás és egyben Borsod-Abaúj-Zemplén I. Megyenapja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek