2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csődbiztos helyett családsegítőt!

A Jobbik örömét fejezi ki, hogy a családi csődvédelem tárgyalásával legalább érdemi vita alakulhat ki akörül, hogy a mintegy 180 ezer bedőlt vagy bedőlés közelében álló hitelszerződés károsultjai helyzetén igenis segíteni kell. Ennek kiváló eszköze lehetne a csődvédelem intézménye, amelyet azonban a beterjesztő KDNP elképesztő szűkítésekkel eleve csak egy vékony társadalmi réteg számára tenne elérhetővé, s azt is úgy, hogy minden korábbinál erőszakosabb módon avatkozna be az érintett családok életébe.

A Jobbik tartózkodna attól, hogy megítélje, eladandó-e egy család gépkocsija vagy vagyontárgya, nem szólnánk bele az amúgy is bajban lévő károsultak életébe, ugyanakkor két pilléren nyugvó programunk érdemi segítséget nyújthatna egy sokkal szélesebb körnek. Elképzelésünk szerint ugyanis egy ingyenesen kirendelt, jogvégzett családsegítő váltaná fel a kormányzat csődbiztosát, s segítene új megegyezést elérni a hitelező pénzintézettel, amelyet megtisztítanánk az indokolatlan pénzügyi terhektől. Ily módon sokkal nagyobb könnyítést érnénk el a bajba jutottak számára, mint a KDNP kisebb mértékű engedménye.

Emellett átképzési programokkal támogatnánk a károsult családok tagjait abban, hogy visszaszerezzék munkahelyüket, netán újra tegyenek szert, hiszen az elszegényedés kéz a kézben jár a munkahely elvesztésével – egyik a másikból következik. Az öt esztendő családi csődidőszakot követően pedig egyfajta „elsétálási joggal” élve el szeretnénk érni, hogy az amúgy is nehéz éveket átélő érintett polgárok tartozás nélkül jöhessenek ki a konstrukcióból, s végre valóban új életet kezdhessenek.

Látható: a Fidesz–KDNP egyelőre kevéssé nyitott jobbító javaslatainkra, ugyanakkor az összes érintett károsult érezheti, hogy a Jobbik segítő kezére számíthat, s közös nyomásgyakorlással elérhetővé válhat, hogy a kormányzat erősen reklámozott, ám csak egy szűk rétegnek segítő javaslata helyett kieszközöljük a valódi megoldást.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek