2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

MSZP: Ne légy beteg, Borsodban meg pláne ne!

Katasztrófához vezethet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ha a kormányzat nem változtat egészségügyi politikáján, s forráskivonás helyett nem kezd el sürgősen többet költeni a kórházakra, az egészségügyi dolgozók bérének fejlesztésére. Észak-Magyarországon ugyanis jóval betegebbek az emberek, mint az ország más részein: ez leginkább gazdasági és szociális okokra vezethető vissza, de betudható annak is, hogy nálunk kiugróan magas a betöltetlen házi- és házi gyermekorvosi praxis is. Ezek együttes hatása, hogy a megyében működő, alulfinanszírozott kórházak várólistái a legtöbb esetben jóval hosszabbak, mint az ország szerencsésebb régióiban.

Minderről Pap Zsolt, az MSZP megyei elnökhelyettese beszélt csütörtökön Miskolcon.

Mint mondta, a társadalmi, szociális és demográfiai problémák (gazdaságilag elmaradott térség, munkanélküliség, a fiatalok elvándorlása, a rohamosan öregedő népesség) miatt az utolsó utáni pillanat érkezett el, hogy a kormányzat végre felismerje: zsákutca a forráskivonásra épülő egészségügy-politikája, ha ezt folytatják, akkor az tömeges tragédiákhoz, az egészségügyi rendszer teljes összeomlásához vezethet.

Ennek ellenére a jövő évi költségvetés tervezetében még az ideinél is kevesebb pénz jut a kórházaknak, noha mindenki, akinek csak dolga van az egészségüggyel, láthatja, hogy a helyzet egész egyszerűen siralmas – akár beteg, akár orvos, akár ápoló az illető. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy amíg például egy csípőprotézis-műtétre Dél-Közép-Magyarországon 179 napot, addig Észak-Magyarországon 520 napot kell várakozni. A térdprotézis-műtétek esetében még rosszabb a helyzet: Észak-Közép-Magyarországon 287 nap az átlagos várakozási idő, Észak-Magyarországon viszont ugyanez 918 nap.

Pap Zsolt hangsúlyozta: az, hogy Orbán Viktor szerint még egy önálló minisztériumot sem ér meg az egészségügy, jól mutatja, mennyire közömbös számára a betegek, a dolgozók sorsa. Amíg viszont a kormányzat kötelezően ellátandó nyűgként, nem pedig komoly beruházást igénylő, ám később megtérülő nemzetgazdasági ágazatként tekint az egészségügyre, addig nem lesz változás. Pedig pénz az van, csak éppen a Fidesz nem arra költi az adóforintjainkat, amire kellene. „Tízmilliárdokat szórnak szét stadionokra, látványberuházásokra, sikerpropaganda-kampányokra és újabban már uszításra is, miközben az egészségügyi rendszerünk haldoklik. Az éhbérért rabszolgamunkáztatott egészségügyi dolgozók külföldre menekülnek, a betöltetlen házi- és a házi gyermekorvosi praxisok száma egyre csak nő, az alulfinanszírozott kórházaknak pedig közönséges lázmérőre sincs pénzük” – jelentette ki az MSZP megyei elnökhelyettese, aki maga is az egészségügyben dolgozik.

– Az MSZP megyei szervezete –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…