2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újra láthatók a különlegességek, folytatódik az adománygyűjtés

Újra láthatók a különlegességek, folytatódik az adománygyűjtés

Nemcsak vásárlás útján cseréltek gazdák a könyvek a szombaton zárult miskolci Ünnepi Könyvhéten. A kárpátaljai magyaroknak egy kisebb könyvtárra való adomány gyűlt össze, ami június 25-éig még gyarapodhat. Licitálni lehetett régiségekre, és új tulajdonoshoz, így új bemutatóhelyre került az óriáskönyv, valamint a Miskolci Értékek Kódexe is.

A Vöröskereszt megyei szervezetének önkéntesei a Könyvhét mind a négy napján várták a pénz- és könyvadományokat a kárpátaljai magyarság javára. A Könyvhetet szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 185 kötet kiszállításával alapozta meg a gyűjtést – és újabb, több százas tétel érkezik majd be a Vöröskereszt Győri kapui irodájába, ugyanis a gyűjtés még nem ért véget.
– A Könyvtéren pénzt kevesebben adtak, de köszönet minden forintért! Végül mintegy 20 ezer forint gyűlt össze. A könyvek száma meghaladja az 1400-at, és nagyon sok ígéretet is kaptunk, hogy irodánkba hozzák el a jótékony célra szánt könyvet – mondta el érdeklődésünkre Gál Orsolya önkéntes.
Volt, aki egy könyvet hozott – volt, aki költözés miatt amúgy is felszámolásra ítélt könyvtárrészével, mintegy 250 kötettel gyarapította az állományt. Gál Orsolya azt is elmesélte, hogy a gyűjtést meghallva az ő lakóközösségükből is többen adtak könyvet, sőt, az ott élők rokonai is küldtek – így ő maga 102 kötettel érkezhetett rögtön az első napon.
– Sokan érdeklődtek is a gyűjtésről, és amit nekik mondtunk, azt szeretnénk most megerősíteni: a pénzadomány mellett szépirodalmi, illetve kézikönyveket várunk még június 25-éig. Akkor indulunk ugyanis az adománnyal a beregszászi vöröskeresztes szervezethez. Gelencsér Istvánné a program vezetője, de más is átveszi az adomány a Győri kapu 123. szám alatti irodánkban, ami munkanapokon, szerda kivételével reggel 8-tól délután 4 óráig tart nyitva – emelte ki Gál Orsolya.
Az újdonságokat kínáló kereskedők által is sikeresnek ítélt 86. Ünnepi Könyvhéten másképp is új gazdára találtak régi könyvek. Szombat délután 140 könyv és 22 képeslap került kalapács alá, és többségük új tulajdonhoz az Újdiósgyőri Antikvárium és Régiségbolt által megtartott II. miskolci könyvheti árverésen. Köztük első kiadások, és számos dedikált, körülvágatlan, vagy „csak” kitűnő állapotban lévő régiség.
Gazdát cserélt a két, a könyvtár kezdeményezésére készült különleges könyv is – mindkettőt sokan látták a könyvtéren, és bízhatunk benne, hogy ugyanolyan sikert aratnak majd új bemutatóhelyükön is. A miskolci könyvtárak munkatársai által készített és általános iskolások által kifestett óriáskönyvet, ami a diósgyőri vár melletti 600 éves törökmogyorófa legendáját dolgozza fel, ezután természetesen a várnál lehet majd látni.
A gyönyörűen kötött Miskolci Értékek Kódexét, aminek lapjain középiskolások által megfestett képek mutatják be a város értékeit, a könyvtár felajánlotta városnak. A kötetet átvevő Kiss Gábor alpolgármester megköszönte a munkát, és kiemelte annak jelentőségét, hogy tartsuk számon, ismerjük és őrizzük meg értékeinket – és ugyanakkor felkérte az intézmény vezetőjét a kódex bemutatására. Dr. Prokai Margit elmondta, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban lehet ezután megnézni a kötetet, és ígéretet tett arra is, hogy a munka folytatódik, ahogy gyarapszik a miskolci értékek listája.
Fotó: rfmlib.hu

Fotó:Az óriáskönyvet lakattal lehet lezárni, annak kulcsát szombaton adta át dr. Prokai Margit, a könyvtár igazgatója Tallósné Novák Irénnek, a diósgyőri várat üzemeltető MKK igazgatójának

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek