2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kettős ünnep, jubileumi esztendő a védőnői szolgálatnál

Kazincbarcika – A helyi védőnői szolgálat hatvanöt, míg az országos szervezet száz esztendős idén. A jeles alkalomból múlt héten jubileumi ünnepséget tartottak, míg e hét pénteken az anyatejes világnap kapcsán lesz kiemelt városi rendezvény.

Igazi kuriózummal indult a június első napján megrendezett ünnepség: a múlt század első felében készült híradásokat és korabeli kisfilmeket láthattak az egybegyűltek. Ezek közel egy évszázad történetét elevenítették fel, bemutatva azt, hogy honnan hová jutott el a magyar védőnői szolgálat.
Hiszen dupla jubileumot ünnepelhet idén a Magyar Örökség díjas szervezet: a kazincbarcikai Védőnői Szolgálat 65, a Magyar Védőnői Szolgálat pedig 100 esztendős.
Ez volt az apropója a hétfői rendezvénynek, melyen először egy ünnepi ülést tartottak a szolgálat munkatársai, a vele kapcsolatban álló orvosok, s a további meghívottak.
A megjelenteket Gresó Tiborné, megyei vezető védőnő köszöntötte, majd több előadó emlékezett vissza a kazincbarcikai szolgálat múltjára, méltatva annak jelentőségét és eredményeit.

Hungarikummá vált az egyének és családok védelme

Dr. Gulyás Friderika a gyermekorvosok nevében személyes és szakmai tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, felidézve a „hőskort”, a közelmúltat és a jelen értékeit.
Dr. Szatmári Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos egy másik oldalról megközelítve emelte ki a szolgálat páratlan munkáját, ami ezer szállal kötődik a kórházhoz és a barcikai családokhoz. Ezt követően felidézték az országos és a helyi szervezet szakmai történetét, majd egy könnyed szórakoztató program következett az In Aeternum Gospel Énekegyüttes jóvoltából, amit egy közös születésnapi tortázás zárt.
Délután háromkor egy rendkívüli tárlat is nyílt a művelődési központ előcsarnokában „A Magyar Védőnői Szolgálat 100 éve” címmel. A tárlaton ritkán látott egykori használati tárgyak, dokumentumok mellett azok a rajzok, prózai és egyéb alkotások is helyet kaptak, melyeket a most lezárt helyi pályázat kapcsán a legjobbnak tartott a zsűri.
„Az én védőnőm” című versenyfelhívásra négy kategóriában érkeztek alkotások.
A pályázók közük hat óvodás, tizenhárom általános iskolás, négy középiskolás és egy gyakorló édesanya kapott külön elismerést.
A kiállításmegnyitó alkalmával a városvezetés – Szitka Péter polgármester, Klimon István alpolgármester és dr. Szuromi Krisztina jegyző – külön köszöntette az ünnepelteket, majd a jubileum kapcsán emlékkitűzőkkel ajándékozta meg a védőnői szolgálat munkatársait.
E hét pénteken már egy újabb eseményt rendeznek a védőnők, délelőtt 10 órától az Egressyben kerül sor az anyatejes világnap alkalmából rendezett városi eseményre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek