2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Gőzerővel készülnek a csapatok a pénzügyi vetélkedő döntőjére

Gőzerővel készülnek a csapatok a pénzügyi vetélkedő döntőjére

Tudatosabban tervezik pénzügyeiket a diákok

Kreatív feladatokkal, szituációs gyakorlatokkal, ismételt bankfióki látogatással készülnek a csapatok a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő döntőjére. A pedagógusok és a szülők visszajelzései szerint minél régebben  vesznek részt a gyerekek a programban, annál jobban látszik a fejlődésük: tudatosabban osztják be zsebpénzüket, fokozottabban figyelnek vásárláskor az ár/érték arányra.

Az elsősöket még leginkább a döntő varázsa ragadja meg: alig várják, hogy megnyomhassák a gyorsasági kvíz feladatoknál használt nagy, felvillanó nyomógombot – számolt be Bálint Zoltánné, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolából érkező KétezerHat nevű csapat felkészítő tanára. Mióta megnyerték a középdöntőt, még lelkesebbek a gyerekek, nagyon készülnek a végső megmérettetésre. Pénzt, bankkártyát, plakátot terveznek, gyakorolják a számolást, pénzzel kapcsolatos szólások, közmondások jelentésével ismerkednek. Tanáruk szerint a kicsiknek még azt is meg kellett tanulni, hogy jól együtt dolgozzanak a verseny alatt, csapatban, mindenki tudja a feladatát, és ne a verseny alatt veszekedjenek apróságokon. „Jó látni, honnét hová fejlődtek ez alatt az idő alatt” – mondta Bálint Zoltánné.

A felsősök már bonyolultabb pénzügyi helyzetekkel ismerkednek a felkészülés alatt is. Nagyné Bajnai Adrienn, a Balotaszállási Táltos Iskolából érkező Aranycsapat felkészítő pedagógusa elmondta: a 7-8. osztályosok kategóriájában induló gyerekek hitelfelvétellel, befektetéssel kapcsolatos szituációkat gyakorolnak, hogy minél jobban teljesítsenek a döntőn. Ahogy a kisebbek is, ők is még egyszer elmentek a közeli bankfiókba is. „Ezt nagyon élvezik, mert testközelből láthatják, milyen eszközökkel és mit dolgoznak a bankfiók munkatársai.” – mondta a tanárnő. Hozzátette: a szülők visszajelzése szerint a diákok jobban figyelnek vásárláskor az ár/érték arányra, tudatosabban osztják be zsebpénzüket, mint korábban. Kiemelte, hogy a csapatmunka nagyon összehozza a gyerekeket. Mostanában a matematika órákon is sok tervezéssel kapcsolatos feladatot oldanak meg: nyaralás, kirándulás költségvetését kalkulálják ki együtt, kitalálják a programokat. „A megértés szintjén nagyon sokat léptek előre. Korábban volt olyan gyerek, aki azt hitte, a bankkártyáról bármennyi pénzt fel lehet venni, nem tudta, hogy működik a rendszer. Számos tévhit is élt a bankokkal kapcsolatban, amit saját maguknak eloszlattak, amikkor látták, milyen munka folyik egy bankfiókban, például hol tartják a pénzt, ki milyen információkhoz juthat hozzá” – közölte Nagyné Bajnai Adrienn.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz pénzügyi vetélkedő döntőjére június 8-án és 9-én, Budapesten kerül sor. Minden korosztályban az ország legjobb 8-8 csapata méri össze tudását, hogy kiderüljön, kik 2015 legjobb gyermek pénzügyesei.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…