2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A fejre állított táplálékpiramis, avagy a deutérium-csökkentő ketogén étrend előnyei

A fejre állított táplálékpiramis, avagy a deutérium-csökkentő ketogén étrend előnyei

A korábban közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években átértékelődött. Ezt igazolja az is, hogy a ketogén diéta (melyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására napjainkban több mint tíz klinikai vizsgálat folyik az Egyesült Államokban. Ezt az étrendet használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, emellett világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó eleme, olyanoké, mint például Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója, kalóriabevitelének 50-60%-a ugyanis zsírból származik. Az így táplálkozó sportolók jobb közérzetről, magasabb energiaszintről számolnak be. A ketogén étrend terápiás alkalmazásáról tartott előadást 2015 májusában a III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián Dr. Dominic D’Agostino, a Dél-Florida Egyetem docense is. Az amerikai professzor eredményei szerint a ketogén étrend szintén deutériumhiányt (deutérium=nehézhidrogén) hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazása, gátolva a daganatos sejtek osztódását.

A táplálkozástudomány 60 éven keresztül a szénhidrátokat helyezte a táplálékpiramis alapjára, a napi kalóriabevitel felét szénhidrátokkal javasolta biztosítani, míg az állati zsírokat a piramis csúcsára, a mellőzendő kategóriába sorolta. A WHO ajánlásai – ezzel szemben – már évek óta a napi teljes kalóriabevitel 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek ajánlott hozzáadott cukorfogyasztását. Legújabb ajánlásában hozzáteszi, hogy az egészséges életmód megvalósításában a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna. A közellenségnek kikiáltott zsírok, növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége ezzel párhuzamosan átértékelődött az elmúlt években. Ezt igazolja az is, hogy a ketogén étrenddel napjainkban már több mint 10 regisztrált klinikai vizsgálat folyik az Egyesült Államokban a diéta rákkezelésben való alkalmazására. A ketogén diétát az amerikai haditengerészetnél is használják a különleges alakulatoknál, mélytengeri búvároknál, emellett olyan nagy fizikai igénybevételnek kitett, világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó eleme, mint például Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója. A Lakers kosárlabdázóinak kalóriaigényét 50-60%-ban zsírokból fedezik, energiaszintjük így sokkal stabilabb, jobb közérzetről számolnak be.

A ketogén étrend különböző terápiás alkalmazásairól tartott előadást a 2015 májusában lezajlott III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián Dr. Dominic D’Agostino, a Dél-Florida Egyetem docense is. A bemutatott  eredmények különleges jelentőségét az adja a deutériummegvonás kutatása szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása szintén deutériumhiányt hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz. A konferencia másik neves előadója, Boros G. László professzor (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) közel 10 éve áll tudományos együttműködésben dr. Somlyai Gáborral, a deutérium biológiai, élettani jelentőségét elsőként felismerő magyar biológussal. Kutatómunkájuk egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcserevizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének fenntartásában.  Ez a fiziológiás deutériumcsökkentés a zsírsavak oxidációján keresztül valósul meg, mivel az állati zsírok, növényi olajok alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a deutériumot. Az ivóvízben, illetve más tápanyagokban található deutérium hidrogénre történő cseréje ugyanazt a funkciót látja el, mint az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával.
Boros G. László professzor az alapkutatás mellett Brett Hundley-nak, a Green Bay Packers amerikai footballcsapat új irányítójának személyre szabott felkészítését is segíti anyagcsere biomarkerek és a ketogén alapú deutériumcsökkentő eljárások alkalmazásával, a kiváló sportoló teljesítményének optimalizálására.

A deutériummegvonás pozitív élettani- és a teljesítőképességre gyakorolt hatását Magyarországon már több mint 10 évvel ezelőtt is vizsgálták, a sportegészségügyi vizsgálat eredményeit a kutatók 2005-ben közölték a Sportorvosi Szemlében (46/1:27-38). A válogatott evezősök a vizsgálat ideje alatt csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztottak, és jobb élettani paraméterek mellett tudták teljesíteni a terheléses feladatokat. Az eredmények összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival, a vízfogyasztást követően javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek. Mindezek szintén megerősítik azokat a vizsgálati eredményeket, melyek szerint a deutériumcsökkentés a szervezet számára kedvező változásokat indít el, és ezek a fizikai igénybevétel során is megnyilvánulnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…