2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megbukott a földvagyon törvény, megmenekülhetnek a nemzeti parkok

Az Alkotmánybíróság mai döntése reményt adhat a hazai természetvédelemnek. Elbukott az a törvény, amely keretében a Fidesz a nemzeti parkok földterületeinek megszerzésére tett kísérletet. Ezzel a döntéssel igazolódott az emberek, a szakma, a civil és zöldszervezetek mellett a Jobbik álláspontja is. Ugyanis mindvégig következetesen bíráltuk a javaslatot, hiszen az amellett, hogy a fideszes érdekek kiszolgálásáról szól, komoly visszalépést jelentett volna a hazai természetvédelemben.
Itt az ideje, hogy a kormány végre elfogadja: semmi keresnivalója a természetvédelmi területeken. Az Alkotmánybíróság ma kimondta, hogy alkotmányellenes a kétharmados többséget igénylő részek feles többséggel történő elfogadása, továbbá az, hogy megszűnne egyes védett természeti területek esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok által végzett természetvédelmi célú vagyonkezelés, és azt a jövőben a Nemzeti Földalap gyakorolná, mely elsődlegesen nem természetvédelmi, hanem gazdasági elvek alapján működik.

A mai döntéssel, lélegzetvédelmi időhöz jutott a természetvédelem, de félő, hogy a kormány további türkökkel készül a fideszes haverok földéhségének kielégítésére. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az igazságtalan és felháborító földpolitikáját, fogadja el, hogy természeti értékeink megóvása nem lehet pártpolitikai ügy!

Magyar Zoltán országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek