2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó Péter: új magyar nagykövetségek nyílnak Dél-Amerikában és Afrikában

Szijjártó Péter: új magyar nagykövetségek nyílnak Dél-Amerikában és Afrikában

 (MTI) – Magyarország öt új nagykövetséget nyit másfél éven belül Latin-Amerikában, illetve Fekete-Afrikában – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfõn Budapesten.

Szijjártó Péter a déli nyitás külpolitikai stratégiáról rendezett külügyi és külgazdasági intézeti konferencián azt mondta: Magyarország javára fordítható az elmúlt idõszakban Afrikában és Latin-Amerikában elindult gazdasági fejlõdés, ha sikerül minél több szolgáltatást exportálni ezekbe az országokba – elsõsorban mérnöki tudást, infokommunikációs és vízgazdálkodási szolgáltatásokat. Jelenleg a magyar export 2,3 százaléka jut Latin-Amerikába és Afrikába, míg a német és a holland kivitelnek csaknem az 5 százaléka – jegyezte meg.
A miniszter hangsúlyozta: a kapcsolatok fellendítéséért növelni kell a magyar jelenlétet ebben a két régióban. A következõ másfél évben ezért Magyarország két új nagykövetséget nyit Latin-Amerikában – Kolumbiában és Peruban -, és hármat Afrikában – Angolában, Etiópiában és Ghánában.
Emellett a jelenlegi 57-rõl 68-ra növelnék a Magyarországot képviselõ tiszteletbeli konzuloknak a számát a két régióban; két új tiszteletbeli konzul lesz Latin-Amerikában és kilenc Afrikában – tette hozzá.
Emellett az Eximbank 3,7 milliárd dolláros hitelkeretet nyit meg, hogy segítse a magyar vállalkozások sikeres üzletkötéseit a két régióban – mondta Szijjártó Péter.
Idén októberben rendezzük meg a 2. Magyarország-Latin-Amerika fórumot, amely jó alkalom lesz, hogy elmélyítsük a kormányközi, az üzleti és az oktatási együttmûködést a térség országaival. Emellett a magyar miniszterelnök 2016-os programjában fontos szerepe lesz a latin-amerikai és az afrikai térségnek – sorolta.
A két nagy térség országai közül mindössze néggyel van érvényben gazdasági együttmûködési megállapodás, ezek számát szeretnénk növelni, és befektetõvédelmi, valamint a kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló egyezményeket is szeretnénk kötni a régió több államával – mondta.
A konferenciát megnyitó elõadása után a külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak úgy fogalmazott: a déli nyitás stratégiájával Magyarország „végre idõben szállt be egy globális versenybe”, amelynek célja bõvíteni a gazdasági együttmûködést a latin-amerikai és az afrikai országokkal. Jól látható, hogy az európai uniós országok, de Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és az Arab-öböl országai is igyekeznek szorosabbra fûzni kapcsolataikat Afrikával és Latin-Amerikával – mutatott rá.
Szijjártó Péter kijelentette: a keleti nyitás keretében a kormány minden ajtót megnyitott, minden utat kiépített, most a vállalkozásokon a sor, hogy ezt kihasználják. Ennek a mintájára indult el a déli nyitás stratégiája, amelynek ugyanaz a célja: a magyar exportpiacok diverzifikálása. „A józan ész azt diktálja, hogy a hagyományos piacaink mellett újakat is keressünk a világpiacon” – mondta.
Az európai uniós piac Magyarország hagyományos külpiaca, amelynek részaránya még nõtt is a teljes exporton belül. Ez helyes, de több lábon kell állni, ezért belátható idõn belül szeretnénk egyharmadra növelni az Európán kívüli export részarányát – mondta, hozzátéve, hogy ez nem történhet az EU-s piacok rovására. „Ellentmondana a józan észnek, ha úgy szeretnénk növelni az Európán kívüli exportpiacok részarányát, hogy csökkentjük az európai országokba irányuló magyar exportot” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyi és Külgazdasági Intézetnek a déli nyitás stratégiáról rendezett konferenciáján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…