2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Átadták a miskolctapolcai strandot

Tíz év után ismét lehet strandolni Miskolctapolcán, a csaknem hárommilliárd forintból újjáépült létesítményt ma adták át.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az avatáson elmondta, a fürdők fejlesztése és „élvezete nemzeti kultúránk része, hungarikum, amelyre évszázadok óta lehetünk büszkék”.

A strandfürdő felújítása 2,8 milliárd forintba került, ehhez a kormány csaknem 2,5 milliárd forinttal járult hozzá.

Az államtitkár kiemelte: az ország 200 jelentősebb fürdője az elmúlt évben 31 millió látogatót fogadott, a tíz évvel ezelőtt bezárt miskolctapolcai strand mostani megnyitása pedig a régió gazdasági, idegenforgalmi fellendülését is szolgálja, mindezek mellett új munkahelyek is létrejöttek.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy áprilisban Orbán Viktor miniszterelnök és Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere a Modern városok program keretében olyan megállapodást írt alá, amelynek köszönhetően Miskolc az ország gazdasági fejlődésének „egyik talpköve lesz”.

Mint mondta, fontos beruházásokról született egyezség, így a Miskolctól Kassáig tartó autópálya megépítéséről az országhatárig, egy új ipari park létesítéséről, az okosváros program további digitális fejlesztéseiről, a diósgyőri vár további felújításáról.

Mindehhez Kriza Ákos azt tette hozzá: a kormánnyal kötött megállapodás értelmében az állam a strand további fejlesztéséhez ötmilliárd forintot biztosít.

A szombaton átadott fürdőben egy 50×25 méteres 10 sávos medence készült el, és egy családi medence is, valamint homokos strandröplabda- és lábteniszpályák, és wellness részlegek, – írja az MTI.

                                                                                      

A Miskolctapolcai Strandfürdő tervezése és kivitelezése két ütemben valósult meg. Az elkészült első ütem a meglévő, 70-es években épített vasbeton szerkezetek újrafelhasználását célozta meg, megőrizve a strand régi hangulatát. A jellegzetes tornyos épület rekonstrukciójával, bővítésével egész évben üzemelő, rekreáció jellegű wellness- és fitnesz részleget alakítottak ki.



A fürdő épületében kaptak helyett az exkluzív szaunák, pihenőterek, masszázs-részleg, só-szoba, masszázs- és merülőmedencék. Napozóterasz és meditációs tetőkert is létesült.
A kávézót, valamint a látványkonyhával felszerelt grill éttermet, amely rendezvények megtartására is alkalmas, belépőjegy nélkül is igénybe vehetik a látogatók.


A főépület bruttó területe mintegy 6000 m2.
Különleges, egyedülálló építészeti attrakcióként, az úszómedence mellett megőrzött platánfák lombkoronájának magasságában 3 fordított kúp alakú szauna-torony is megépült (Herba szauna 15 m2, Magma szauna 17 m2 és Szolár szauna 15 m2 alapterületen). A szaunák tetőterén napozó és  merülő medence található.
A fürdőfejlesztés első ütemében egy 50 x 25 méteres 1250 négyzetméter vízfelületű, 10 sávos, 2,2 méter mélységű úszómedence készült el, amely nemcsak strandolásra, hanem úszó- és vízilabdaversenyek megtartására is alkalmas. A hozzá kapcsolódó felszereléseket  TAO források bevonásával szerezték be. Az úszómedence mögötti, élményelemekkel felszerelt, fokozatosan mélyülő családi medence 1344 négyzetméter vízfelületű.
A Miskolctapolcai Strandfürdő szabadtéri vízfelülete összesen: 2600 négyzetméter.
A szabadtéri sportolást szolgálják a homokos strandröplabda és lábtenisz pályák, mintegy 1300 négyzetméteren.
Újjáépült a Hejő-patak mentén álló egykori öltözőépület, amelyhez a tetőszintről megközelíthető vasbeton szerkezetű mintegy 380 férőhelyes lelátók kapcsolódnak. 260 db öltöző kabin áll a fürdőzők rendelkezésére.
A strand zöldfelületének növelése céljából, egyedi megoldásként, az úszómedence egyik oldalán füvesített dombház alatti gépházat alakítottunk ki, másik oldalán lelátó létesült. A dombházban versenyzői öltözőket, orvosi és bírói szobát építettek. A dombház területe összesen bruttó 1838 m2.  A dombház-lelátón összesen 460 fő foglalhat helyet.


A strand építészeti terve nemcsak a meglévő vasbeton szerkezetek újrafelhasználását célozta meg, hanem a lehető legtöbb fát és zöld növényt is megőrizte, az épületek tetején és oldalfalain  további élő zöld felületeket alakítottak ki. A strand körüli Aradi sétányt és Hejő sétányt is teljesen felújították. Mintegy 2500 négyzetméteren újraburkolták, közvilágítást építettek ki, utcabútorokat helyeztek ki.
Az úszómedencét, valamint a családi- és a fürdőépületen belüli wellness-medencéket is termálvízzel töltötték fel.
A kivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte 2013 december és 2015 május között.
Vezető tervező: Rosta S. Csaba, RAS-Design Kft.
A környező sétányok felújításával együtt, a Miskolctapolcai Strandfürdő teljes beruházási költsége 2,8 Mrd forint, melyet a Magyar Kormány 2,420 Mrd forinttal támogatott, – írja közleményében a
város.

                                                              

                

A megnyitó napján jó hangulatú, kulturális programokkal tarkított, verőfényes időben strandolhattak a vendégek. Nem találkoztunk olyannal, aki ne örült volna annak, hogy közel tíz év után, újra megmártózhattak, szerintünk az ország egyik legszebb környezetében lévő strand medencéiben.

Bodnár László a létesítmény műszaki vezetője kísért végig bennünket, – aki szintén helyi lakos- sok ismerőssel találkoztunk, s mindenki köszönetét fejezte ki neki is, és gratulált a megvalósuláshoz.



Kovács József,miskolctapolcai lakos: Már a nyitáskor itt voltam, és nagyon boldog vagyok, hogy végre rendben van, és megnyitott a strand. Nagyon elszomorító volt szembesülni azzal az elmúlt hosszú években, hogy az ígérgetések után, soha semmi sem lett. A lakosság türelmetlenségén nem is lehet csodálkozni, hiszen mindenki azt látta, hogy máshol, egy ilyen turisztikai lehetőségből hatalmas bevételt generálnak a városok.

Budapesti nyugdíjas házaspár: Nem is tudtuk, hogy ma megnyit a strand, csak a szállodában mondták a recepción. Több mint húsz éve voltunk itt, így nem láttuk azt az időszakot, amiről a megnyitóban a város polgármestere szólt, de amit most látunk az nagyon tetszik. A wellness részleg olyan fantasztikusra sikeredett, hogy szerintünk páratlan. Sok helyre járunk az országban amióta nyugdíjasok vagyunk, de bátran állíthatjuk, hogy a környezet, és a strand is nagyon különleges élményt nyújt. Csak gratulálni tudunk hozzá.

Béki Mónika – büfés: Az igaz, hogy az én vendéglátó egységem nem közvetlenül a strandon van, hanem a régi büfé soron, de azt gondolom, hogy mindannyiunknak sokkal jobb éve lesz, mint az előzőek, hiszen a vendégek úgy érzik majd, hogy még legalább egy napot maradniuk kell, hogy a Barlangfürdő mellett a végre megnyitott strandot is élvezhessék. Ha a vendég marad, akkor itt eszik, itt költi a pénzét, és ez mindenkinek jó.

Portányi Judit – a Jutka Villa tulajdonosa: Nagyon örülünk, hogy végre megnyitott a strand. Mi már mondtuk előre is a szállást foglaló vendégeinknek, hogy újabb lehetőség lesz a nyáron, de most kellene egy nagy – országos, illetve a környező országokban is – reklámkampány a város részéről, hogy mindenki tudjon erről a vendégcsalogató látványosságról.

OBE

Fotó: OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek