2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tervezz közösen a neten is.!

A Dialóg Egyesület szervezésében Képzési nap lesz a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban.
Az eseményen képzést tartanak izlandi partnerszervezetünk, a Citizens Foundation képviseletében Miskolcon tartózkodó Gunnar Grímsson és Robert Bjarnason. Kollégáink három napot töltenek el Magyarországon, mialatt a miskolci képzési nap mellett június 3-án Budapesten tartanak előadást.

A nap folyamán a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott, „Közösségi tervezési modellek Borsod- Abaúj- Zemplén megyében” című projektben rejlő konkrét szakmai tartalmak (Your Priorities-szoftver, e-demokrácia, közösségi tervezés) megismerésére nyílik lehetőség.
Tervezz közösen a neten is! – szakmai program bemutatása

A Dialóg Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap hozzájárulásával valósítja meg 2015. március 1. és 2016. április 30. között a „Közösségi tervezési modellek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című kísérleti projektjét, melyhez szakmai támogatást az izlandi Citizens Foundation szervezet nyújt.
A projekt megvalósulásához keresünk együttműködő partnereket: három települést, azok önkormányzatait, ott működő szervezeteket, egy LEADER HACS-ot, és Miskolc városában közösségi ügyeket. A partnerek, szakemberek támogatásával, a közösségi tervezés online és személyes módszereivel dolgoznak majd a helyben választott, az ott élők számára fontos témákon, ügyeken. A közösségi tervezésnek két eredménye van: közösségi részvétellel létrejön egy terv, illetve felnő egy aktív, cselekvő csoport, amelynek megjelenése csak a közösségi tervezésre jellemző. Ebben tér el a lakosság megkérdezésével, véleményének feltárásával zajló tervezéstől.

Miért kísérleti a projekt?
Kísérleti jellegét az adja, hogy a már működő közösségi tervezési módszerek mellett a projektbe jelentkező településekkel, szervezetekkel az e-demokrácia adta lehetőségeket is megismerjük és kipróbáljuk – egy közös tanulási folyamaton keresztül. Ennek során szerzett közös tapasztalataink pedig a közösségi tervezés módszertanát gazdagítják, illetve a településeken és a szervezetekben kiépül a valós közösségi részvétel, megerősödik a közösség együttműködése.

Mit is jelent a közösségi tervezés?
A közösségi tervezés folyamata elősegíti a helyi embereknek, helyi ügyekben érintetteknek a széles körű részvételét, már a felmerülő ügyek legkorábbi szakaszában. Az aktivizálás eredményeként két alapelv – a közösség és a részvétel – változik. Ezek alkalmazása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a problémák megoldása, a települések működése közösségi módon történik, az emberek, szervezetek és intézmények minél szélesebb körének részvételére építve.
A településeken élők véleményt nyilváníthatnak az őket érintő ügyekben, elkötelezettekké válva, a helyi önkormányzatok együttműködő partnereiként. A közösségi tervezés hozzájárul a települések demokratikus működéséhez, az ott élő emberek bekapcsolódnak a nyilvánosság csatornáinak kiépítésébe, elköteleződnek a projektek, a fejlesztési tervek létrejötte és megvalósítása mellett.
A közösségi tervezés eredményeképpen a lakosság megkérdezésével megalapozott tervek születnek, és a települések, a szervezetek megerősödnek a tervek megvalósításához szükséges együttműködő helyi emberekkel.

Mit nyújt izlandi partnerünk?
A Dialóg Egyesület partnere az izlandi Citizens Foundation, aminek munkatársai fejlesztették ki a Your Priorities-szoftvert, melyet – projektünk során – az online közösségi tervezés eszközeként alkalmazunk. Partnereink – a szoftveren túl – szakmai tapasztalataikkal támogatják projektünk sikerességét, melynek része, hogy 2015. június 1-jén képzést tartanak, amelyre minden projektrésztvevőt szeretettel várunk. A képzésen a szoftver mellett megismerjük annak létrejöttét, azokat a területeket és konkrét példákat, amelyekre használták, ahol kipróbálták már.

Mit kapnak a bekapcsolódó települések, szervezetek a projekttől?
–    Konzultációs lehetőséget a helyi ügyek azonosítására.
–    Szakemberek folyamatos támogatását.
–    Online felület kialakítását.
–    A közösség által támogatott komplett tervet.
–    Aktív, együttműködő közösséget.
–    Egy közös tanulási folyamat részeseivé válva, alakítói lesznek egy szakmai kísérletnek.
–    Szakemberek támogatásával, a helyi lakosok bevonásával készül el a cselekvési terv, melyet a települések jövőjének tervezéséhez használhatnak mind az önkormányzatok, mind a szervezetek.
–    Elsajátítják a közösségi tervezés online és személyes módszertanát.
–    A széleskörű nyilvánosság mellett létrejövő közös tervek megvalósításához partnerek megtalálása a helyi szereplők köréből.

Milyen elköteleződéssel jár a településeknek, szervezeteknek?
–    A tájékoztató napon (2015. május 14. 10- 13 óra) és az izlandi partnerszervezet által tartott képzési napon (2015. június 1. 10- 16 óra) való részvétel. Ezt követően a projekt mellett elköteleződő településekkel, szervezettel együttműködési megállapodás megkötése, a közös munka megkezdése.
–    A segítő szakemberrel közösen a helyi érintetti kör azonosítása, a helyi emberek folyamatos informálása, és a közösségi tervezési folyamatban résztvevők mozgatása.
–    A segítő szakember támogatásával szervezőcsoport felállítása, amely a közösségi tervezés folyamatának helyi mozgatója.
–    Kapcsolattartás a szakemberrel.
–    A tervezői folyamatban való részvétel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek