2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Zene, elemi erő

Új bérleteket hirdetett a Miskolci Szimfonikus Zenekar az elemek jegyében

A Miskolci Szimfonikus Zenekar meghirdette 2015/2016-os évadát, melynek középpontjában a hagyomány szerint bennünket körülvevő „őselemek” témája áll: a tűz, a víz, a föld és a levegő. A zenekar új szlogenje a „Zene, elemi erő ” és arculata is azt az üzenetet tükrözi, hogy a zene hasonlóképp felpezsdíti, megtisztítja és élteti mindennapjainkat, mint az elemek.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar meghirdette új zenei évadát, mellyel szeretné eloszlatni azt az előítéletet, hogy a klasszikus zene csupán egy bizonyos rétegnek kínál élményeket. „Új megjelenésével az együttes azt kívánja bemutatni, hogy a zene, amit játszunk, természetes részét képezheti mindennapjainknak, mely elemi erővel hat ránk, akárcsak a tűz, a víz, a föld és a levegő. Rengeteg formája létezik, legyen az egy Beethoven szimfónia vagy kortárs filmzene, és mindegyik élményeket tartogat, éppúgy, mint az elemeknél. A tűz, lehet szenvedélytől fűtött lángolás, de meghitt, simogató ölelés is. Számtalan lehetőség és forma van, amivel élményeket tudunk szerezni a közönségünknek.”- jellemezte az új évad koncepcióját Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője.
Az együttes a négy hagyományos őselem témájára építette új koncepcióját, mely a műsorszerkesztést és a vizuális megjelenést egyaránt áthatja. A „Zene, elemi erő” szlogen jegyében az együttes bérletsorozatai is új elnevezést kaptak. A több évtizedes hagyományokkal rendelkező Népszerű Bérlet, megőrizve népszerűségét, Tűzvarázs néven került meghirdetésre, s mi több, a benne szereplő koncertek is a TŰZ témájához kapcsolódó elnevezéseket kaptak, mint például az Őszi parázs vagy a Perzselő viszonyok. Az ügyvezető kifejtette, hogy a téma izgalmas felfedezéseket kínál a közönségnek, hiszen van, hogy egy érzés, van, hogy egy szimbólum szintjén köszön vissza.
Gál Tamás, az együttes művészeti vezetője elmondta, a sorozat továbbra is hét hangversenyt kínál a zenekedvelőknek, amelybe számos hazai és külföldi zenei nagyság is meghívást kapott. Vezényli majd a zenekart Kocsis Zoltán, Thomas Herzog, Christian Simonis, de itt lesz a világ legkeresettebb hegedűművészének nevezett Baráti Kristóf is. A mesterek sorát Prunyi Ilona zongoraművész, Kiss József oboaművész is gazdagítja, valamint a 2014-es Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny dobogósa, Szabó Ildikó csellóművész. A koncertek műsorain a népszerű versenyművek mellett, mint például Schumann a-moll zongoraversenye, vagy Brahms I. hegedűversenye, izgalmas, és könnyed kortárs művek is szerepelnek, melyek a zene mellett már különböző látványelemekkel is fokozzák a hatást, mint például Ajtony Csaba Mozgásból szőtt ária című alkotása.
Gál Tamás kifejtette, hogy a zenekar másik bérletsorozata, a VÍZ nyomán, a Hangforrás elnevezést kapta, melyben az emberi hang, mint kristálytiszta forrás kerül a figyelem középpontjába. A négy hangversenyt kínáló sorozatban helyet kapott Puccini misztikus operája a Lidércek, Wagner tiszta szerelmet és szenvedélyt magasztosító operáinak részletei, valamint a lelki megtisztulásra ösztönző alkotások, mint Händel Messiása, és Haydn A Megváltó utolsó hét megnyilatkozása a keresztfán című műve. Az emberi hang érzéki és szenvedélyes dimenzióit olyan világhírű szólisták jelenítik majd meg, mint Elisabet Strid, Fekete Attila, vagy például Halmai Katalin, a karmesterek közül pedig
Ivan Anguelov neve sokak számára ismerősen csenghet. És ha már hang, akkor elsöprő, monumentális hatását idézi majd például a Purcell Kórus és a debreceni Kodály Kórus.
Szászné Pónuzs Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy számos bérleten kívüli koncert is helyet kapott a következő évadban, mint például az Vár-szerenád sorozat, az Aperitif és Promenád hangversenyek, újévi koncertek. Ezek a hétköznapjainkhoz, ünnepeinkhez kapcsolódó koncertek úgy épülnek be az életünkbe, mint a LEVEGŐ, amely jólesően felüdít minden alkalommal.
Az ügyvezető kifejtette, hogy a gyermekeknek és fiataloknak szóló kínálat is bővül a következő évadban: „Ha nekik zenélünk, mi is ismét rátalálunk a gyermeki felszabadultság és öröm dimenzióira. Ezt a termékenységet, kibontakozó életet szimbolizálja a FÖLD elem, mely a gyermek- és ifjúsági programjainkat jeleníti meg. A várandós kismamákat Szív-hang koncertünkre várjuk, az egészen pici, 0-3 éveseket a Ciróka koncertre, a 3-8 éves korosztályt arra hívjuk, hogy „Játsszunk zenét a szimfonikusokkal”, a tehetséges fiatalokat pedig a Hang-ár sorozatban mutatjuk be a közönségnek. Minden korosztálynál más hangot ütünk meg, és nem csak nevelni akarunk, hanem élményeket is szerezni minden korosztálynak, kötöttségek nélkül, természetesen….”
A zenekar számos egyéb újdonsággal is készül a következő évadban, így például új jegyvásárlási lehetőségeket is biztosít az érdeklődőknek. Jegyeik és bérleteik kaphatóak az Interticket országos jegyirodai hálózatában, országszerte több mint 600 helyen, a JEGY.HU oldalon, és hamarosan a zenekar megújuló honlapján a WWW.MSO.HU oldalon is. A zenekar programhirdető oszlopaival városszerte egyre több helyen találkozhatnak majd. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a bérletek árusítása már elkezdődött, és aki június 30-ig megvásárolja bérletét jelentős kedvezményekre számíthat.
A bérlethirdető sajtótájékoztatón Szászné Pónuzs Krisztina azt is elárulta, hogy a zene világnapjára ismét egy különleges produkcióval készülnek, amelyen újra bizonyítja majd a zenekar sokoldalúságát. Ennek részleteiről a hamarosan megjelenő ingyenes koncertkalauz kiadványban olvashatnak majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek